Landmænd: Vandplaner giver dårligere høst

KORT NYT: Det vil koste landmændene et milliardtab, hvis vedligeholdelsen af de danske vandløb bliver nedprioriteret, advarer Landbrug & Fødevarer.

Den våde danske sommer har skabt økonomiske problemer for de danske landmænd. Markerne er oversvømmet, og høsten bliver derfor hårdt ramt. Det kan mærkes på Sydhavsøerne, hvor en stor del af høsten enten er forsinket eller allerede er gået tabt.

Og det vil kun blive endnu værre i fremtiden, hvis planerne om reduceret vandløbsvedligeholdelse i Grøn Vækst føres ud i livet, mener landmændene, der giver netop de misligholdte vandløb hovedskylden for, at markerne står under vand.

"En generel vurdering af konsekvenserne af den reducerede vandløbsvedligeholdelse, som der er lagt op til i Grøn Vækst, er, at mellem 100.000 og 300.000 hektar landbrugsjord vil blive påvirket. Det svarer til et tab på et sted mellem en halv og en hel milliard kroner," vurderer viceformanden i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, Henrik Frandsen, i pressemeddelelsen.

De nye vandplaner lægger op til, at vedligeholdelsen af mere end 7.000 kilometer vandløb bliver reduceret i fremtiden. Og kombinationen af manglende grødeskæring og våde somre vækker bekymring hos landmændene, da det netop er grødeskæringen, der holder planterne i vandløbet nede og gør gennemstrømningen bedre.

"Det er et grundvilkår for landbruget at leve under naturens luner, men den manglende grødeskæring gør situationen værre, end den behøver at være, og det er et problem i en tid, hvor både landbruget og landet fattes penge," påpeger Henrik Frandsen i pressemeddelelsen.

Landbrug & Fødevarer har i forbindelse med behandlingen af de nye vandplaner afgivet høringssvar om problemerne ved den manglende vedligeholdelse af de danske vandløb.









0:000:00