Lars Aagaard: Nu skal vi lokke elforbrugende industri til Danmark

INTERVIEW: Den nye energiaftale er et gennembrud for forståelsen af, at det er grønt at elektrificere økonomien. Det mener Lars Aagaard fra Dansk Energi, der ser potentiale for at tiltrække energitunge virksomheder.

Foto: Dansk Energi
Kasper Kaasgaard

Dansk Energi og deres mange medlemmer har mange interesser på spil i den nye energiaftale. Direktør Lars Aagaard tager godt imod aftalen.

Han kalder det en god dag at være direktør for Dansk Energi og opremser de elementer, han glæder sig særligt over:

"Aftalen giver en investeringsportefølje, der er til at arbejde med. Vi har fået bred enighed om udfasning af kul, så vi nu kan diskutere med politikerne om, hvordan det skal foregå på en måde, så varmepriserne ikke eksploderer.

Vi kan fortsat arbejde med landvind, hvor vi godt nok får færre møller, men de producerer mere energi og generer færre mennesker. Energieffektiviseringer er kommet væk fra vores medlemmer i Dansk Energi, og det er godt, at det ikke bliver rodet sammen med tarifferne.

Generelt peger hele viften af initiativer i retningen af mere el. Aftalen har en gennemgående åre, som er et gennembrud for forståelsen af, at når vi gør økonomien elektrisk, så bliver vi grønne. Det budskab har vi i al beskedenhed nævnt en gang eller to de seneste år."

Partierne taler allerede om, at der er mulighed for at gå videre på enkelte elementer. Hvor ser du helst, at de i så fald gør det?

"Det er en god idé at gå videre med elafgiftslettelserne. De Økonomiske Råd har jo sagt, de skal sættes ned med 70 øre – ikke 14 øre.

Ellers er vi ikke færdige med at finde ud af, hvordan vi skal tage hånd om transportsektoren. Det kan være fornuftigt at læne sig tilbage og kigge på, hvor teknologiudviklingen bevæger sig hen. Måske ser vi løsninger i transportsektoren, der vil give markant flere og billigere elbiler.

Det er ikke altid godt at sigte massivt kortsigtet og så ende med at have spildt pengene, hvis ikke man rammer rigtigt."

0:000:00