Lars Chr. Lilleholt: Danmark leder den globale kamp mod klimaforandringer

REPLIK: 92-gruppen bør komme ned fra den høje hest og i stedet hoppe med på vognen, når Danmark er vært for de næste store internationale events mod klimaforandringer, skriver Lars Christian Lilleholt (V).

Af Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Det haster med en større global klimaindsats, hvis vi skal løse klimaudfordringen og nå Paris-aftalens mål.

Derfor er jeg stolt af, at vi fra dansk side er helt i front, når det kommer til at sætte fokus på konkrete, omkostningseffektive løsninger for en global, grøn omstilling.

Når 92-gruppen som i Altinget 19. marts kritiserer regeringen for ikke at gøre nok for at bidrage til den globale omstilling, er det derfor lodret forkert.

Topmøder på dansk grund
Til maj er Danmark vært for the Clean Energy Ministerial – verdens største "ren energi"-topmøde. Mødet samler både grønne frontløberlande og verdens største økonomier i et forum, som lige præcis fokuserer på udveksling af best practice inden for rene energiteknologier.

Det danske værtsskab giver Danmark en ledende position for at presse på for en grøn omstilling af energisektoren. Clean Energy Ministerial-landene står for 75 procent af de samlede globale CO2-emissioner.

Heraf kommer cirka to tredjedele fra energisektoren.

Ved at lære andre lande om vores erfaringer med at integrere en meget høj andel vedvarende energi i energisystemet, bygge energieffektivt eller få pensionskasser til at investere bæredygtigt, kan Danmark direkte medvirke til at reducere halvdelen af de globale udledninger.

Og ikke nok med det.

I forbindelse med Clean Energy Ministerial-mødet er en lang række virksomheder, organisationer, universiteter, kommuner med videre gået sammen om at lave en hel uge med fokus på ren energi: Nordic Clean Energy Week.

Åben invitation til 92-gruppen
Her vil beslutningstagere, investorer, forskere, studerende, ildsjæle og mange andre på konferencer, workshops og møder udveksle erfaringer, vise nye teknologier frem og skabe grobund for banebrydende ideer.

Nordic Clean Energy Week er derfor indbegrebet af, hvad den såkaldte "Talanoa-dialog" handler om, nemlig at binde bånd mellem de formelle klimaforhandlinger i FN på den ene side og de utallige gennemprøvede bæredygtige løsninger på den anden, inden for eksempelvis energisektoren, som står for den klart største del af udledningerne.

Desværre er 92-gruppen ikke at finde på oversigten over arrangementer under Nordic Clean Energy Week.

Det er rigtig ærgerligt, synes jeg, for 92-gruppens stærke klimaekspertise vil være et godt supplement til de mange spændende konferencer og events, som allerede afholdes under "energiens folkemøde" i København i slutningen af maj.

Danmark er i front, når det kommer til at skubbe på for globale klimaløsninger og et bæredygtigt energisystem.

I FN-forhandlingerne såvel som i arbejdet med at udbrede gode løsninger globalt. Størstedelen af den danske energi- og bæredygtighedssektor er allerede med i Nordic Clean Energy Week.

Jeg håber, 92-gruppen også kommer med!

Forrige artikel VedvarendeEnergi: Energiaftalen skal belønne klimabevidst forbrug VedvarendeEnergi: Energiaftalen skal belønne klimabevidst forbrug Næste artikel Industrivirksomheder: Afgifter sender overskudsvarme ud i den blå luft Industrivirksomheder: Afgifter sender overskudsvarme ud i den blå luft
 • Anmeld

  Henrik V Blunck · Blogger og kommentator

  Holde topmøder kan man - løsningerne kniber det med...

  Det er så fancy at holde topmøder om emnet - og tillykke med det.

  Dog viser det sig lynhurtigt, at kejseren er uden klæder, for når det kommer til bureaukrati, så er man ikke villige til at justere sine regler. Det så man senest i påsken, hvor det nu viser sig, at flere kommuner risikerer enten at måtte rive solceller ned eller fjerne stikket, fordi man ikke kan leve op til nogle bureaukratiske regler om selvstændige firmaer for hver solcelleanlæg.

  Har Sophie Løhde så travlt med overenskomstforhandlingerne, at hele hendes ministerium ikke for længst er vågnet til dåd for at justere dette straks - netop til gavn for miljøet?

  Det kan godt være Lars Christian Lilleholt er glad for miljøindsatsen, men med en Esben Lunde Larsen, som totalt fucker det hele op på kvælstofkontoen, så er det vist lidt mere op ad bakke end at skrive en replik fordi man mistrives med, at der stadig findes nogen der forholder sig til hvordan den nuværende regering klarer sig.

  Man har så ufatteligt travlt med at bebrejde alle andre for ens fejl mens miljøet får lov til at passe sig selv. Det går ikke godt, og måske skulle V+LA+K tage et ærligt blik på hvad man har gang i.

  På forhånd tak på miljøets, vores børns og kommende børnebørns vegne.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Jeg vil glæde mig til det miljømøde som selv sparer på miljøbelastningen

  Hvorfor skal man altid flyve for at tale om det man kan læse og iøvrigt alle deltagerne ved på forhånd?

  Alle synes at kunne mødes på Facebook og diskutere hvad-som-helst. Når det gælder miljøspørgsmål kan den slags miljøvenlige metoder åbenbart ikke finde anvendelse. Hvorfor?

  Miljømøder i Danmark synes vore ministre er de vigtigste. Til nød kan møder i Europa gå an. Resten af verden skal blot i glemmebogen da det ikke skaber turismeindtægter for Danmark.

  Og så er det jo alligevel sådan at Nordsøen stiger hver dag fordi vor lille istid er ved at gå til ende.

 • Anmeld

  Hans Larsen

  Forsinket?

  Lilleholt er, som sædvanlig, bagud. Det var altså i forgårs, det var den 1. april...

 • Anmeld

  Lilian Nielsen · Danmark i front

  En ambitiøs dansk klimaplan

  Danmark vil kunne nå et stykke længere i den klimarigtige retning i det øjeblik energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen tog hinanden i hænderne og iværksatte en fælles konkret ambitiøs klimaplan.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Ah - tror Anholt vil være generende for mange

  Jeg kunne foreslå Kyholm - een blandt 320 ubeboede danske øer.

  Der er næppe så meget at foretage sig et sådant sted men ubeboede øer skulle være særdeles velegnede til stjernekigning.

 • Anmeld

  Eigil Kirkegaard · Pensioneret Lektor

  Klima myten

  Johannes Kruger, der gennem livlang virke på København Univeritet har forsket i klimaforandringer har sammenfattet sin viden i Bogen Klimamyten.
  Det ville være godt for debatten om lidt flere politikere og beslutningstagere fik en mere grundig og naturvidenskabelig indgang til klimaproblemet. De dystre forudsigelser om en forestående klimakatastropfe dyrkes idag som en religion. Med FN´s klimapanel som øverste præsteskab og CO2-kvoter som moderne aflad

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Kirkegaard der mangler ikke viden om emnet, der mangler enighed

  Da du synes at hr. Krugers bog er vigtig så må man antage at den er oversat til de vigtigste sprog kinesisk, indisk og japansk. I modsat fald kommer den ikke udover rampen.

  Så kan du glæde dig over at de vigtigste beslutningstagere er kineserne og de har som standard naturvidenskabelige uddannelser. XI Jinping er ingeniør og det var hans forgænger også. Så de forstår materien. Som jeg husker er den indiske premierminister også ingeniør.

  Viden er ikke problemet - det er økonomien det handler om. Politik besluttes som du ved i toppen så det handler om Trump, Xi Jinping og Putin. Og her synes det som om Vesten er ved at spille sig helt ud af brættet i denne tid.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Klima.

  Hvorfor blive ved med at føjte til det ene klimatopmøde efter det andet. Man benytter fly, som forurener enormt.
  Tror de forskellige ministre og andet godtfolk virkelig at man kan "redde" jorden ad den vej?.
  Det er nu en gang sådan, og har altid været det at klimaet kan vi ikke øve indflydelse på.
  Jordens klima har, så længe kloden har eksisteret ændret sig, og vil blive ved med det.
  Jeg vil medgive at vi bærer noget af ansvaret for forureningen med bl.a. udstødnings gasser, men naturfænomener, f. eks. vulkanudbrud hjælper også godt til.
  Man mener ligeledes at der KUN findes EN form for "grøn" energi, nemlig vindenergi. Men der findes også andre og mere billige samt effektive, nemlig kerneenergi (thorium) men det ønsker man ikke at forske i .
  Men, der kommer en dag, hvor behovet, p.gr. af befolkningstilvækst bliver nødvendigt, hvis energiforsyningen skal sikres i fremtiden.
  Stop alle de flyvninger fra det ene cop møde til det andet og spar på de stærkt forurenende flyrejser. Der er andre, og mere påtrængende gøremål. som er mere nødvendige.