Debat

Lilleholt: Vinterpakken giver anledning til grøn optimisme

DEBAT: EU’s Energiunion danner retning for et grønt og velintegreret fremtidigt dansk energisystem, mener energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Altingets debat om Energiunionen viser, at der er bred enighed om et tæt samarbejde med vores europæiske 
naboer om energiforsyning, skriver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
Altingets debat om Energiunionen viser, at der er bred enighed om et tæt samarbejde med vores europæiske naboer om energiforsyning, skriver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).Foto: www.jeppebnielsen.com
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Regeringen har sat høje ambitioner for Danmarks energisektor. Vi vil fastholde det høje tempo i den grønne omstilling og har sat et ambitiøst mål om mindst 50 procent vedvarende energi i 2030.

Samtidig vil vi fastholde Danmarks høje forsyningssikkerhed og vores lave engrosmarkedspriser for el. Det stiller store krav til, at vi kan håndtere stigende mængder vedvarende energi på en omkostningseffektiv måde.

Positivt med enighed om europæisk samarbejde
Det kan Danmark ikke klare på egen hånd. Det kræver integration af energisystemer og samarbejde på tværs af landegrænser. Fremtidens danske energipolitik er også europæisk energipolitik.

Jeg mener, at Energiunionen bliver en helt afgørende løftestang for, at vi kan skabe et integreret, markedsbaseret og fleksibelt energisystem, der understøtter den grønne omstilling og frigør os fra afhængighed af importerede fossile brændsler.

Lars Chr. Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister.

Derfor er Energiunionen og EU-Kommissionens nye Vinterpakke helt central for Danmark. Jeg mener, at Energiunionen bliver en helt afgørende løftestang for, at vi kan skabe et integreret, markedsbaseret og fleksibelt energisystem, der understøtter den grønne omstilling og frigør os fra afhængighed af importerede fossile brændsler.

Jeg er derfor opmuntret af de mange gode indlæg i Altingets serie om Energiunionen. De viser tydeligt, at der er bred enighed – fra de grønne NGO’er og energibranchen og fra SF til Dansk Folkeparti – om, at et tæt samarbejde med vores europæiske naboer er den rigtige vej at gå for Danmark.

Energi på tværs af grænser
Et velfungerende og grænseoverskridende elmarked bliver i større og større grad en forudsætning for den grønne omstilling. Når vi udvider vindkraften, er det afgørende, at vi kan importere strøm, når vinden lægger sig, og eksportere strøm, når blæsten tager fat.

Et af forslagene i Vinterpakken handler om en ny tilgang til det europæiske elmarked – et nyt design af vores elmarked, hvor vi åbner op for hinandens markeder.

Nogle lande i EU er stadig isolerede. Andre har ikke udbygget deres interne elnet tilstrækkeligt.

Det skaber problemer med flaskehalse, der sætter prop i handlen på tværs af grænserne og hindrer energien i at flyde frit.

Nordisk samarbejde er forbilledligt
I Norden er vi foran. Danmarks udbygning af vedvarende energi og elsamhandel med Sverige og Norge er et forbillede for resten af Europa.

Men der er fortsat udfordringer, der kræver bedre regionalt og europæisk samarbejde. For eksempel er vores muligheder for at eksportere strøm mod syd begrænset en stor del af tiden, fordi mange andre EU-lande endnu ikke har udbygget deres elnet tilstrækkeligt.

Derfor er det vigtigt, at vi lægger os i selen for at få udviklet elmarkedet i EU. Det skal vi gøre for at indfri vores energi- og klimamål, og fordi det er vigtigt for vores økonomi og forsyningssikkerhed. Åbne markeder og øget konkurrence sikrer billigere strøm til danske forbrugere og virksomheder.

Danskernes omkostninger til energisystemet bliver mindre, når vi samarbejder med vores nabolande om at sikre, at der altid er strøm i kontakten.

Strøm på Energiunionen
Som mange indlæg peger på, bliver elektrificeringen af energiforbruget afgørende. Vi skal sætte strøm til Energiunionen – men uden at skovle mere kul under kedlerne.

Det kræver en gennemtænkt, helhedsorienteret energipolitik, hvor vi effektivt fremmer både energieffektivitet og udbygning af vedvarende energi. Det første skridt i den retning er – som Jan Hylleberg fra Vindmølleindustrien peger på i sit indlæg – de aktuelle forhandlinger om EU's kvotehandelssystem, der kan få stor betydning for vores energipolitik.

Ved at sætte en pris på udledning af CO2 kan kvotehandelssystemet spille en afgørende rolle i at gøre vedvarende energi rentabelt på markedsvilkår, mindske behovet for støtte og give incitament til energieffektivisering. Men kvotehandelssystemet er plaget af et stort overskud af kvoter, der har ført til en pris på udledning af CO2, der ligger langt under det niveau, der skal til for at drive investeringer i grønne teknologier.

Kvotehandel skal styrkes
Det har regeringen kastet alle kræfter ind på at få rettet op. Vi har skubbet på for at få styrket kvotehandelssystemet gennem nye strukturelle reformer, der kan få bugt med kvoteoverskuddet.

Og jeg er faktisk overbevist om, at det er lykkes os at skubbe forhandlingerne på rette vej, så vi i år kan levere en aftale i EU, der faktisk vil styrke kvotehandelssystemet betydeligt mere, end EU-Kommissionens forslag lagde op til.

Det viser, at Danmark i den grad er i stand til at rykke Energiunionen i retning mod en mere ambitiøs, omkostningseffektiv og gennemtænkt grøn omstilling, hvor EU’s klimalovgivning understøtter vores energimålsætninger.

Vejen til vedvarende energi
De næste store skridt bliver forhandlingerne om Vinterpakkens forslag, som vi er i gang med at analysere nærmere.

Vi har også anmodet regeringens Energikommission om at komme med bud på, hvordan rammerne i EU kan indrettes, så det understøtter den danske omstilling til vedvarende energi bedst muligt – og hvordan den europæiske udvikling kan udnyttes til at opnå lavere støtteudgifter til vedvarende energi.

I forhold til fortsat energieffektivisering skal Energikommissionen endvidere vurdere, hvilke virkemidler der bedst kan gennemføres i EU-regi, og hvilke der bedst kan gennemføres nationalt.

Jeg ser frem til at modtage Energikommissionens anbefalinger. Det skal være et udgangspunkt for regeringens oplæg til en ny, bred energiaftale. En energiaftale, hvor den europæiske dimension viser retningen for et grønt og velintegreret fremtidigt dansk energisystem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00