Kommentar af 
Lars Midtiby

Lars Midtiby: Det kræver konflikt mellem partierne, hvis valget skal blive grønt

KOMMENTAR: Vælgerne peger på klima og miljø som nogle af de emner, de er mest optaget af op til valget. Men der er brug for konflikt og uenighed mellem partierne, hvis den grønne dagsorden skal blive et valgkampstema.

Alle partier på Christiansborg omfavner den grønne dagsorden, men fordi der mangler konflikt og uenigheder, bliver det næppe afgørende i valgkampen, skriver Lars Midtiby.
Alle partier på Christiansborg omfavner den grønne dagsorden, men fordi der mangler konflikt og uenigheder, bliver det næppe afgørende i valgkampen, skriver Lars Midtiby.Foto: Liselotte Sabroe/Rtizau Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vælgerne er optaget af den grønne dagsorden som aldrig før. Måling efter måling viser, at den grønne omstilling er i toptre over de temaer, vælgerne er optaget af.

Samtidig står de store danske firmaer i kø med markante grønne meldinger. Alligevel er det langtfra givet, at den grønne dagsorden kommer til at spille en afgørende rolle i valgkampen. Netop nu er kampen om valgets temaer i fuld gang.

Partierne kæmper ganske enkelt for, at de temaer, hvor de typisk har ejerskab til emnet, bliver afgørende i valgkampen. De borgerlige partier vil gøre alt for, at udlændingepolitik endnu en gang bliver et centralt tema, så splittelsen i rød blok kan udstilles.

Og selvom udlændingepolitikken har mistet noget af taget i en del af vælgerne, så vil det endnu en gang indtage en central plads i valgkampen.

Fakta
Lars Midtiby er direktør i Danske Handicaporganisationer og tidligere partisekretær for Socialdemokratiet. Han skriver kommentarer hver anden uge frem mod valget.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Heroverfor står de røde partiers ønske om en generel velfærdsdebat og meget gerne koblet til Liberal Alliance og Konservatives klare udmeldinger om topskattelettelser – eller med andre ord: velfærd eller skattelettelser.

Velfærd berører de fleste danskere på den ene eller anden måde, og der er masser af cases og gode billeder, så velfærd med sundhed i front skal dermed også nok blive et vigtigt valgtema. Igen.

Som valgkampstema er den grønne dagsorden dog udfordret af, at stort set alle partier erklærer sig grønne og meget bekymrede for både biodiversitet og klimaforandringer. Og hvis der er enighed, er der jo ikke meget friktion og debat.

Lars Midtiby

Så udlændinge og velfærd skal nok blive diskuteret. Men hvor efterlader det så den nye dreng i klassen: den grønne dagsorden?

Miljøpolitikken har kun spillet en meget begrænset rolle siden Foghs opgør med Aukens "miljøimperium" i 2001. Men med en placering helt i top på vælgernes dagsorden kan hverken medier eller partier komme udenom at give det en mere fremtrædende placering i valgkampen.

Ikke mindst blandt de unge vælgere er den grønne dagsorden en afgørende driver for partivalget. Samtidig er store danske erhvervsvirksomheder med til at skubbe den grønne dagsorden frem med meldinger, der overhaler politikerne indenom – senest Arlas ambition om at blive CO2-neutral.

Både Venstre og Socialdemokratiet har dog for længst taget pejling af vælgernes dagsorden og kørt de grønne kampagnekanoner i stilling. Venstre med grønt logo og budskabet ”Sådan, Danmark” Socialdemokratiet med et ambitiøst miljøudspil og sloganet ”Danmark skal igen være en grøn stormagt”.

Selvom logoet lejlighedsvis er grønt ved Venstre, så er det forholdene for fødevareproducenterne, der er det første, vælgerne bliver mødt af, når de klikker ind på Venstres hjemmeside under miljø og fødevarer.

 

Venstres grønne logo havde næppe været en farbar vej med Esben Lunde Larsen i Miljø- og Fødevareministeriet, men med Jakob Ellemann ved miljø-roret har Venstre kunnet sende nye signaler på det grønne område.

Den mulighed er blevet udnyttet dygtigt, og signalerne er blevet taget ned af vælgerne, der nu anser Venstre for at være et lige så grønt parti som Konservative. 

Den røde hjelm og betonvæggen i baggrunden emmer ikke af biodiversitet og kærlighed til miljøet, men udspillet er det mest omfattende grønne udspil fra Socialdemokratiet i mange år.

 

Som valgkampstema er den grønne dagsorden dog udfordret af, at stort set alle partier erklærer sig grønne og meget bekymrede for både biodiversitet og klimaforandringer. Og hvis der er enighed, er der jo ikke meget friktion og debat.

Går man tættere på indholdet i de grønne programerklæringer, så bliver det let en debat om langsigtede mål og procentsatser i 2030, som kun meget få almindelige vælgere kan forstå.

Det sidste er naturligvis en fordel for de partier, der ønsker at lukke temaet ned. Men skal den grønne dagsorden for alvor nå flyvehøjde, skal der skabes tydelige og let forståelige skillelinjer og håndgribelige gevinster ved handling eller tab ved det modsatte.

Her har de grønne organisationer og grønne partier en stor opgave. Ellers drukner den grønne debat i en sump af gode hensigter og uforpligtende sniksnak.

-----

Lars Midtiby er direktør i Danske Handicaporganisationer og tidligere partisekretær for Socialdemokratiet. Han skriver kommentarer hver anden uge frem mod valget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Midtiby

Direktør, Danmarks Naturfredningsforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 2006), MPA (CBS), Marshall Memorial Fellow (2012)

0:000:00