Lederne: Fremryk klimatiltag, der kan sætte gang i hjulene

DEBAT: Der er grebet dybt i den danske statskasse til store hjælpepakker under coronakrisen. Det må ikke få os til at slække på klimaambitionerne, skriver chefkonsulent i Lederne.

Af Mette Skak-Nielsen
Chefkonsulent, Ledernes Hovedorganisation 

Når sundhedskrisen forhåbentligt snart tager af, vil der blive brug for massiv genopretning af dansk økonomi.

Selvom der allerede er grebet dybt i de offentlige kasser for at finansiere hjælpepakker, skal vi ikke slippe klimaambitionerne. Det er oplagt at fremrykke planlagte tiltag, der gavner klimaet og samtidig kan sætte gang i hjulene.

Et godt sted at begynde er at sænke nogle af de afgifter, som i dag står i vejen for den grønne omstilling. Lederne foreslår blandt andet, at den aftalte halvering af elvarmeafgiften fremrykkes, og at elvarmeafgiften samtidig sættes yderligere ned.

På den måde bliver det mere attraktivt at bruge grøn strøm. Samtidig vil det øge udbredelsen af varmepumper både hos virksomheder og i private hjem.

Det vil desuden kunne mærkes på borgernes pengepung her og nu. Alene den aftalte halvering af elvarmeafgiften betyder for et parcelhus på 140 kvadratmeter med elradiatorer en besparelse på cirka 2.000 kroner om året.

I samme ombæring bør man afskaffe afgiften på certificeret overskudsvarme, så vi sikrer bedre udnyttelse af overskudsvarme fra virksomhederne. Det vil både hjælpe på virksomhedernes likviditet og komme klimaet til gavn.

Politikere har mange muligheder
Politikerne bør kombinere afgiftslempelser med øget støtte til en række grønne tiltag som installation af store varmepumper, energieffektivisering i bygninger og industri og støtte til udskiftning af naturgasfyr og oliefyr med grønne varmekilder eller fjernvarme. 

Grøn vækst kan endda på nogle områder sættes i gang uden at bruge offentlige kroner, sådan som regeringen meldte ud 1. maj.

For eksempel har beboerne i landets almene boliger allerede selv sparet en stor sum op i Landsbyggefonden. Pengene kan bruges på grønne boligforbedringer.

Landsbyggefonden har godkendt renovering af 72.000 boliger. Pengene er sparet op i fonden, og projekterne kan sættes i gang i år, sådan som regeringen nu lægger op til.

Med andre ord har politikerne er bred pallette af muligheder for at skubbe til den grønne omstilling og samtidig skubbe Danmark gennem krisen og ud på den anden side.

Forrige artikel Klimarådet: Midlertidige tilskud kan kickstarte økonomien, men vi kommer ikke uden om en CO2-afgift Klimarådet: Midlertidige tilskud kan kickstarte økonomien, men vi kommer ikke uden om en CO2-afgift Næste artikel Træ til Energi: Skovdriftens restproduk­ter er vigtige for den grønne omstilling Træ til Energi: Skovdriftens restproduk­ter er vigtige for den grønne omstilling