Lektien fra COP24 - sejr eller fiasko?

DEBAT: En måned er nu gået, siden COP24 tog sin ende. Hvad har vi lært, og hvad bør vi tage med os frem mod det kommende topmøde i Chile? Det spørger Altinget et bredt panel af politikere, forskere og aktører om i denne temadebat, der sætter spot på COP24's succeser og fiaskoer. 

COP24 er ovre. Efter to ugers klimaforhandlinger i den polske by Katowice lykkedes det 196 lande at blive enige om en aftale, som fastsætter Paris-aftalens regler og forpligtelser. 

”Vi har vist, at vi med hårdt arbejde og stort engagement har løst den bydende opgave, det er at få gjort Paris-aftalen flyvedygtig. Det er jeg virkelig glad for,” sagde klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) efterfølgende i en pressemeddelelse.  

Om knap et år gentages rutinen med det årlige klimatopmøde, denne gang i Chile. Men for manges vedkommende går topmødet og dets sejre og fiaskoer i glemmebogen, i takt med at julefreden sænker sig, og et nyt år begynder.

Men på Altinget: energi & klima inviterer vi nu et panel af forskere, politikere og aktører til at debattere lektien fra COP24 og tiden frem mod COP25 i november. 

Vi spørger: 

 • Levede COP24 op til forventningerne? 
 • Hvorfor gik det, som det gik? 
 • Hvad gør vi nu?

Mød panelet her: 

Lars Christian LilleholtLars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaministeren.

 

 

Pia Olsen DyhrPia Olsen Dyhr (SF)
Partileder og energiordfører. Fhv. minister.

 

 

Henryka Moscicka-Dendys
Polens ambassadør i Danmark. 

 

 

Jason BoxJason Box
Professor i glaciologi.

 

 

Dewi Naidu DylanderDewi Dylander
Underdirektør, PKA, og tidligere Danmarks chefforhandler ved de internationale klimaforhandlinger samt leder af den danske COP-delegation.

 

John ChristensenJohn Christensen
Direktør for UNEP DTU Partnership. 

 

 

Jens Mattias ClausenJens Mattias Clausen
Klimapolitisk rådgiver i Greenpeace. 

Forrige artikel Vincent Hendricks om klimakrisen: Vores kollektive psykologi spænder ben for en bedre verden Vincent Hendricks om klimakrisen: Vores kollektive psykologi spænder ben for en bedre verden Næste artikel EL: Det skal være mere attraktivt at isolere loftet end at udskifte køkkenet EL: Det skal være mere attraktivt at isolere loftet end at udskifte køkkenet
 • Anmeld

  Gorm R. Larsen · Meteorolog

  .. ’Forureneren skal betale !’ ..

  I årtier har vi talt om ’forureneren skal betale’, carbon tax, carbon pricing med mere. Således også senest på COP24 :
  https://efkm.dk/aktuelt/nyheder/2018/dec/lilleholt-det-skal-vaere-dyrere-at-forurene-i-europa/
  Hensigterne er udmærkede. Men som man siger ’vejen til helvede er brolagt med gode hensigter’ ! Man ved jo godt, at der altid er nogle, som forhindrer det. For tiden er det ’USA, Rusland, Saudi Arabien og Kuwait’, som får skylden for al tøven.
  Hvordan skal vi så komme videre i virkelighedens verden?
  Det kan kun gå for langsomt.
  Stor tak for debatinitiativet.
  / Gorm R. Larsen, meteorolog.