Debat

L&F: Enhedslisten og landbruget er slet ikke så uenige

REPLIK: Maria Reumert Gjerding (EL) burde komme til møde hos Landbrug og Fødevarer, så hun kan se, at vi slet ikke er så uenige, som hun ellers får det til at lyde, skriver Flemming Nør-Pedersen fra Landbrug & Fødevarer.

Foto: lf.dk
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Nør-Pedersen
Direktør i Landbrug & Fødevarer

Jeg har efterhånden lært, at Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding ikke er typen, der er bange for at svinge sig op i de høje retoriske nagler. Der spares således heller ikke på tillægsordene i indlægget i Altinget 31. august.

Til gengæld kan der måske være brug for at nuancere en række af Reumert Gjerdings påstande, for egentligt er vi ikke så uenige i Landbrug & Fødevarer, som Maria Reumert Gjerding tilsyneladende ellers gerne vil fremstille det.

For det første ønsker Reumert Gjerding, at dansk landbrug kommer ind i klimakampen. Det er et fromt ønske, der svarer til at sparke en åben dør ind. Dansk landbrug ikke blot deltager i klimakampen, vi er allerede i udbrud.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Lav klimapåvirkning
Set bredt over de forskellige produktionsgrene producerer dansk landbrug med en af de laveste klimapåvirkninger i verden, og vi har siden 1990 formået at reducere udledningerne af drivhusgas med cirka en femtedel, mens produktionen samtidigt er øget. Det er en præstation, som kun meget få lande kan bryste sig med.

For det andet er Maria Reumert Gjerding kritisk over for import og eksport af fødevarer. Vi deler i Landbrug & Fødevarer bestemt ikke denne modstand mod international handel, der er med til at gøre os alle rigere. Vi kommer i Danmark næppe til at producere kaffe, ris eller rødvin med samme effektivitet som andre; til gengæld er det danske klima perfekt til eksempelvis mælk, spinatfrø og juletræer.

Hvis Enhedslisten reelt ønsker kulstofbinding i jord som et klimavirkemiddel i praksis, bør Landbrug & Fødevarer altså være fælles allieret frem for blot skydeskive for automatreaktioner.

Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer

Lad os derfor udnytte verdens forskellighed til fælles gavn. Jeg deler dog en modstand mod en klimapolitik, der unødigt øger importen af fødevarer til skade for klimaet. Hvis Maria Reumert Gjerding deler denne opfattelse, så er hun vel imidlertid også enig i bekymringen for EU's klimaplan, der med sit territoriale udgangspunkt utvetydigt øger importen af fødevarer til EU ifølge Kommissionens egne analyser?

L&F bør være en allieret
For det tredje vil Reumert Gjerding, at landbrug og kulstofbinding tænkes sammen. Det er jeg også helt enig i, og dette forslag til en forandret EU-politik har Landbrug & Fødevarer også arbejdet stærkt for. Desværre er der ikke opbakning hertil i de øvrige medlemslande.

Derfor er der kun begrænset mulighed for at tælle kulstofbinding med i de danske EU-forpligtelser, uanset at dette ville give rigtigt god faglig mening. Sagt på en anden måde så kan Reumert Gjerdings ideallandbrug, der binder mere kulstof, end det udleder, godt blive tvunget til lukning som følge af klimapolitikken – på grund af det uheldige regelsæt.

Hvis Enhedslisten reelt ønsker kulstofbinding i jord som et klimavirkemiddel i praksis, bør Landbrug & Fødevarer altså være fælles allieret frem for blot skydeskive for automatreaktioner.

En kæmpestor udfordring
Endeligt så får Maria Reumert Gjerding det til at se ud, som om at alle skal bidrage ligeligt til klimakampen. Gid det var så vel. Desværre varierer EU-Kommissionens foreslåede klimamål markant mellem de enkelte medlemsstater, og EU-Kommissionens egne analyser peger på, at hele 14 lande, der alle foreslås langt mindre ambitiøse mål end for Danmark, slet ikke behøver gøre noget yderligere for at leve op til deres mål.

Mens barren sættes så højt for Danmark, at det virker urealistisk at leve op til uden en markant reduktion i produktion, eksport og arbejdspladser, så er barren for andre sat så lavt, at de ikke engang behøver løfte benene højere end normalt for at gå over. Hvis de har ambitioner for det globale klima, så forstår jeg ikke, hvorfor Enhedslisten ikke også finder dette stærkt bekymrende.

EU's klimamål for 2030 bliver en kæmpestor udfordring for Danmark, og det er uheldigt, at politikken udformes på en uhensigtsmæssig måde, når alternativer havde været bedre for såvel verdens klima som europæisk økonomi. Sådan ligger landet desværre nu.

Vi håber i Landbrug & Fødevarer, at de kommende forhandlinger kan give bedre løsninger, og vi deltager fortsat gerne konstruktivt i denne proces. Lad os arbejde sammen om at fremme gode fælles europæiske løsninger.

Jeg vil derfor gerne benytte lejligheden til at invitere Maria Reumert Gjerding til et møde, hvor vi i fællesskab kan drøfte udfordringer, muligheder og potentialer for den grønne omstilling af europæisk landbrug.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

0:000:00