L&F: Tillykke til Concito. Her er en utraditionel fødselsdagsgave.

DEBAT: Concito fylder 10 år, og i fødselsdagsgave fra L&F får man en ønskeseddel: Tænketanken skal have mere fokus på, hvordan klimapolitik hænger sammen med erhverv og politik, skriver Anna Lawaetz Ahrnung.

Af Anne Lawaetz Arhnung
Adm. direktør hos Landbrug & Fødevarer

Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til Concito med den tiårs fødselsdag.

Landbrug & Fødevarer har fulgt Concito gennem alle ti år, og set fra vores stol har tænketanken i de senere år fået en langt stærkere profil, end man havde i starten.

Her blev mange emner bragt i spil, og de blev håndteret på mange forskellige måder. Uden en tydelig rød tråd og nogle gange på en konfronterende måde i forhold til de erhverv, budskaberne var rettet imod.

På det seneste er indsatsen dog blevet mere koncentreret, særligt om klimaforhold. Det har betydet, at Concito i dag er med, når den klimapolitiske dagsorden sættes. Samtidig har man fået opbygget en bred medlemsskare af virksomheder, organisationer, forskere og personer, der arbejder med klimaforhold.

I forhold til os i landbruget, så har tonen til tider været ganske konfronterende, men også her oplever vi et skifte.

I Landbrug & Fødevarer vil vi gerne rose Concito for at prioritere inddragelse og dialog med ”venner som kritikere”. Det giver os mulighed for at have en konstruktiv snak og dermed rent faktisk rykke noget på klimaområdet.

Landbrug & Fødevarer 10 år
Men tilbage til det med fødselsdagen. For når vi taler fødselsdage, følger der jo normalt en ønskeseddel med fra fødselaren.

I den anledning vil jeg dog tillade mig at være lidt utraditionel og i stedet medbringe en ønskeseddel selv. For næste år er det nemlig Landbrug & Fødevarer, der fylder ti år.

I den forbindelse kunne jeg godt ønske mig, at Concito fremadrettet ser de danske klimaforhold i et bredere globalt perspektiv. CO2-udledningerne kender som bekendt ikke til landegrænser, og set i det store perspektiv er Danmarks andel af de samlede udledninger forsvindende lille.

Derfor mener vi i L&F, at Concito skal have mere fokus på den internationale regulering, herunder EU-reguleringen. Det gælder i høj grad også, når vi taler klimaforhold, der er relateret til landbrugs- og fødevareproduktionen.

Vi ønsker også, at klimaarbejdet sættes ind en langt bredere kontekst rent politisk. Klimapolitikken kan ikke ses isoleret, men må i sagens natur også ses i sammenhæng med erhvervspolitikken og den økonomiske politik.

Det er vigtigt, at vi tænker på klimaet, men vi skal også huske de omkostninger, det kan have for erhverv og økonomi, når vi laver store klimatiltag. Det vil styrke både seriøsiteten og legitimiteten over for tænketanken blandt erhvervslivet og bredt i det politiske system.

Og selvom man ikke skal være grådig og ønske sig for meget, så vil jeg alligevel lige nævne en sidste ting.

Jeg håber, at vi fortsat får et konstruktivt samarbejde.

Forrige artikel EU i Danmark: Europæerne er ikke klimaskeptikere EU i Danmark: Europæerne er ikke klimaskeptikere Næste artikel Concito fejrer ét årti: De næste 10 år er for alvor afgørende for klimaet Concito fejrer ét årti: De næste 10 år er for alvor afgørende for klimaet