Lidegaard: Jeg bliver bekymret, hver gang der bliver rokket ved energiforliget

PSO: Regeringens plan om at flytte PSO-udgifterne over på finansloven bliver køligt modtaget på Christiansborg. En aftale kan laves uden energiforligskredsen, siger energi- og klimaministeren.

Foto: Emil Hougaard/Scanpix
Lasse Lange

“Det er en rigtig dårlig ide.”

Så kort siger Radikales finansordfører Martin Lidegaard, der som klima- og energiminister stod fadder til energiaftalen fra 2012, det.

Han er kort og godt modstander af regeringens planer om at skrotte PSO-afgiften.

“Det lægger gift ud for den grønne omstilling og vores CO2-mål,” siger Martin Lidegaard til Altinget.

Det vil være hamrende asocialt at gøre det over bundskatten.

Martin Lidegaard (R)
Finansordfører, tidl. klima- og energiminister

Han mener, at regeringens løsning vil føre til markant mere CO2-udledning og skabe usikkerhed om finansieringen af den grønne omstilling de næste mange år. Konkret lufter regeringen muligheden for, at begravelsen af PSO-afgiften kan blive finansieret ved at lade indkomstskatterne stige. Og netop en indkomstskattefinansiering vil være særligt forkert, mener Lidegaard.

“Det er det stik modsatte af, hvad vi har behov for. Vi har brug for lavere indkomstskat – ikke højere,” siger Martin Lidegaard.

Finansieringen behøver ikke være under energiforligskredsen.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi- og klimaminister

“Det vil være hamrende asocialt at gøre det over bundskatten, for så lader man pensionister, kontanthjælpsmodtagere og så videre betale for afgiftslettelser til erhvervslivet,” fortsætter han.

Bred skepsis
Ud over Lidegaard og Radikale lægger også en række andre partier afstand til regeringens planer. Både Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti kritiserede i løbet af tirsdagen ideen om at lade de almindelige skatteydere betale for en fjernelse af PSO-afgiften.

“Det vil vi simpelthen ikke være med til,” var meldingen til DR eksempelvis fra Ole Birk Olesen, finansordfører fra Liberal Alliance, der stod for den mest bastante borgerlige afvisning.

0:000:00