Lidegaard: Klimamålsætning er ikke til forhandling

KLIMALOV: Regeringen fremlægger i efteråret et katalog med muligheder for at nå regeringens klimamålsætning om 40 procent CO2-reduktion. Her kan du læse Martin Lidegaards vurdering af processen frem mod en klimalov.
Foto: Carsten Snejbjerg
Morten Øyen
Energiaftalen tog et stort træk med at reducere CO2-reduktionen med 34 procent i 2020. Men der mangler stadig seks procent før regeringens ambition er opfyldt. Derfor fremlægger Martin Lidegaard (R) i efteråret en klimaplan med forskellige scenarier og metoder til at nå det sidste.

"Regeringens mål er 40 procent reduktion, og det giver vi os ikke på, uanset hvad. Men vi er meget klar til at diskutere hvordan," siger klima- og energiminister Martin Lidegaard til Altinget.dk.

Klimaplanen bliver derfor et bruttokatalog med forskellige scenarier og metoder til at opnå de sidste procent. Og det er første gang sådan et samlet overblik er lavet.

"Det er en åben håndsrækning til de borgerlige, så de på en transparent, overskuelig måde kan se, hvad der er af muligheder, hvordan man kan nå det, og hvad omkostningerne er ved at gøre det. Og så synes jeg man skal lægge fordomme og forhåndsudsagn bag sig, så vi kan få en bred aftale," siger Martin Lidegaard.

Sådan bliver klimaplanen
Ifølge ministeren kommer klimaplanen til at indeholde tre elementer:

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget:

Det er regeringens mål, at Danmarks udslip af drivhusgasser i 2020 reduceres med 40% i forhold til niveauet i 1990. Regeringen vil i 2012 fremlægge en klimaplan, der peger frem mod dette mål, og som også fastsætter et mål for reduktion af drivhusgasser fra ikke-kvotesektoren.
...målene skrives ind i en klimalov - inspireret af den britiske og den skotske klimalov.

Kilde: stm.dk

Først vil der være en dugfrisk status over CO2-niveauet baseret på den nyeste energi- og transportstatistik og de seneste fremskrivninger. Den seneste officielle fremskrivning blev udskudt, da energiforliget trak ud, men vil komme med her. Fremskrivningen vil give et signal om, hvor langt der er til at nå regeringens reduktionsmål uden, at der gøres noget.

Den næste del vil så være et katalog, der lister en række indsatser op for at nå reduktionsmålet. Den skal også give overblik over de samfundsøkonomiske effekter og det klimamæssige og erhvervsmæssige potentiale.

Der er enormt mange myter, fordomme og rygter på dette område. Jeg er af den overbevisning, at det her kan lade sig gøre på en måde, som både gavner erhvervslivet, klimaet og beskæftigelsen og det danske samfund som helhed. Men det er klart: Jeg kan ikke bevise det, før vi fremlægger vores klimaplan med alle de forskellige tiltag.

Martin Lidegaard
Klima- og energiminister, (R)

"Det skal være et slags bruttokatalog som tilsammen giver langt mere, end vi skal bruge, og så er det selvfølgelig et politisk valg, hvad man mener er vigtigt, og hvor meget der skal tages på transport, hvor meget på landbrug, på miljø og bygninger," siger Martin Lidegaard.

Den sidste del i klimaplanen, vil være en beskrivelse af, hvordan regeringen forestiller sig processen for at effektuere målsætningen skal være.

Klimalov i 2013
Og den proces skal ende op med en klimalov i 2013. Hvordan loven skal udformes er endnu ikke helt afklaret, men den er tænkt som en rammelov, der skal beskrive klimaambitionen og hvordan klimaindsatsen evalueres, så målene nås.

"Jeg forestiller mig et forlig med alle indsatserne, som de forskellige fagministerier så effektuerer, og så har vi en rammelov, der følger op på det. Det er sådan, det ser ud nu, men det kan stadig nå at ændre sig," siger Martin Lidegaard.

Mange myter
Ministeren fortæller, at han ved, det bliver svært med en bred aftale. Men at han håber diskussionerne mellem partierne om CO2-reduktionen bliver bedre, når klimaplanen først ligger med de forskellige forslag. Han afskriver derfor ikke, at der kan opnås en bred aftale, som med energiforliget.

"Klimaplanen vil vise, hvor svær målsætningen bliver. Det er derfor vi laver den. Der er enormt mange myter, fordomme og rygter på dette område. Jeg er af den overbevisning, at det her kan lade sig gøre på en måde, som både gavner erhvervslivet, klimaet og beskæftigelsen og det danske samfund som helhed. Men det er klart: Jeg kan ikke bevise det, før vi fremlægger vores klimaplan med alle de forskellige tiltag," siger Martin Lidegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00