Lille revolution i Europaudvalget skal få EU højere op på Christiansborgs radar

POLITIK: En ændring i mødestrukturen i Folketinget skal lokke flere fagordførere til at byde ind på EU-sager.

Formand for Europaudvalget, Eva Kjer Hansen (V) ærgrer sig over mangel på sammenkædning mellem EU-politikken og det almindelige politiske arbejde på Christiansborg.
Formand for Europaudvalget, Eva Kjer Hansen (V) ærgrer sig over mangel på sammenkædning mellem EU-politikken og det almindelige politiske arbejde på Christiansborg.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det er et lille skridt for Folketinget, men et kæmpe skridt for europapolitikkens forankring på Christiansborg.

Sådan lyder forklaringen på det, der udefra nok mest ses som en kalenderændring, men som er et brud med en årtier lang tradition. Nemlig at Folketingets Europaudvalg fra nu af ikke længere trofast skal mødes fredag morgen, men derimod om torsdagen.

Det sker i et forsøgt på at få flere fagordførere til at deltage i møderne ved at højne chancen for, at de faktisk befinder sig på Christiansborg, når de enkelte ministre på deres specifikke områder defilerer forbi udvalget for at få de mandater, de skal bruge til at forhandle i Bruxelles.

Fredag er en notorisk stille dag i Folketinget, som rigtig mange af de folkevalgte bruger langt fra Borgen. Derfor mener formanden for udvalget, Eva Kjer Hansen (V), at det har potentiale til at gøre en stor forskel, hvis udvalget samles på en dag, hvor der også er almindelig mødeaktivitet i Folketinget.

Nu er der ikke flere forhindringer eller undskyldninger.

Eva Kjer Hansen (V)
Formand for Europaudvalget

”Det har været en årelang kamp for at få integreret EU-politikken i det almindelige folketingsarbejde. Og det vil i den grad kunne styrke kontrollen med EU-arbejdet,” siger hun.

Ingen undskyldninger
Ambitionen om at få koblet fagudvalgene bedre sammen med det EU-politiske område går langt tilbage. Det bunder i et ønske om, at det ikke skal være overladt til EU-ordførerne alene at gå kritisk til skiftende ministre, når de beder om mandat til et dansk standpunkt på alt fra grænseværdier for farlige kemikalier til finesserne i liberalisering af togdriften i EU’s jernbanepakker eller fiskekvoter i Østersøen.

Allerede for et par år tilbage ændrede udvalget reglerne, så andre ordførere ikke længere skulle indsuppleres, men bare kunne dukke op til mødet. Det ændrede dog ikke stort på deltagelsen.

”Der er ingen forandring sket overhovedet,” siger Eva Kjer Hansen (V).

”Men nu er der ikke flere forhindringer eller undskyldninger.”

0:000:00