Lilleholt forventer flere penge til energiforskningen inden 2020

Lars Christian Lilleholt svarede på spørgsmål om EUDP ved onsdagens spørgetime 13. januar 2016.

SPØRGETIME: Energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), forventer, at der frem mod 2020 bliver afsat flere penge til energiforskning, selv om der blev sparet på netop det område på årets finanslov.

Det er målet, at den offentlige støtte til EUDP, der forsker i energiteknologisk udvikling, skal være historisk høj i 2020.

Sådan sagde energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, da han ved Folketingets spørgetime svarede på spørgsmål fra Socialdemokratiets energi- og klimaordfører, Jens Joel.

På årets finanslov sparede Venstre dog på netop energiforskningen, men det skyldtes ifølge ministeren ”vanskelige økonomiske prioriteringer”.

I finansloven for 2016 vil der være afsat 184,4 mio. kr. til energiforskningen mod 325 mio. kr. året før. I de følgende år er der indtil videre afsat omkring 52 mio. kr. til forskningen.

”Det er min forventning, at vi, når vi i de kommende år skal fordele pengene, både på finansloven og i forhold til forskningsreserven, at vi så finder yderligere penge til at styrke energiforskningen,” sagde Lars Christian Lilleholt, der pointerede, at pengene skulle findes inden for de midler, der i forvejen bliver brugt på forskning i Danmark.

Det er meningen, at pengene til EUDP skal føres videre til den internationale satsning Mission Innovation, der blev skabt under COP21, og som har til formål at støtte innovation inden for grøn energi. Målet er, at Danmark i 2020 skal afsætte 580 millioner kroner til initiativet.

Jens Joel undrede sig over, at ministeren kunne tilkendegive, at der i 2020 – i den næste valgperiode – ville være afsat et historisk højt beløb til EUDP, mens han var mindre klar i sit sprog, når han skulle love penge ud i den nuværende valgperiode.

”Det er lidt en bagvendt måde at love ting i næste valgperiode i stedet for at gøre det, imens man har magten,” lød det fra Jens Joel.

Forrige artikel Iskold luft i blå blok under klimadebat Iskold luft i blå blok under klimadebat Næste artikel Grøn boligjobordning splitter rød blok Grøn boligjobordning splitter rød blok