Lilleholt: Det er jo ikke, fordi jeg ikke kan lide vindmøller

OVERDRAGELSE: Lars Chr. Lilleholt (V) roste den afgående minister Rasmus Helveg Petersen (R) for at have holdt fast på det brede energiforlig. Lilleholt vil huske Helvegs idealisme, men manede selv til mere realisme i klima- og energipolitikken.

Lars Chr. Lilleholt (V) fik mandag overrakt det nye Energi-, Forsynings- og Klimaministerium.
Lars Chr. Lilleholt (V) fik mandag overrakt det nye Energi-, Forsynings- og Klimaministerium.Foto: Jeppe Vejlø / Scanpix
Morten Øyen

Der var noget afslappet over hele ministeroverdragelsen.

Måske fordi den nye minister Lars Chr. Lilleholt (V) har været klima- og energiordfører de sidste 10 år, har været med til at forhandle de store ting på energiområdet, og derfor allerede er et kendt ansigt i ministeriet.

”Det foregik jo i al mindelighed,” konkluderede en embedsmand i hvert fald efter overdragelsen.

Det startede ellers med en lille stikpille fra den afgående minister.

Vi bliver nødt til i klima- og energipolitikken at have en form for realisme med i forhold til, hvad der er muligt at gennemføre.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Ny energi-, forsynings- og klimaminister

Energistyrelsen bør blive
Lars Chr. Lilleholt var nemlig i valgkampen en blandt flere Venstre-politikere, som slog på tromme for at få flyttet nogle af de statslige arbejdspladser ud fra København. Energistyrelsen har det med at blive nævnt, når den debat kører. Men det ville være en dårlig idé, lød det fra afgående klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen.

”Det vil være et kvalitetstab. Der er en utrolig styrke i huset, som du har brug for. Som Danmark har brug for. Og som ikke bør udsættes for vilkårlige eksperimenter ved udflytning. Det tror jeg nu heller ikke, du gør,” lød det fra Rasmus Helveg Petersen til den nye minister.

Du er muligvis repræsentant for en mindretals-regering, men på energiområdet repræsenterer du en flertals-politik. Det ved jeg, du er meget bevidst om.

Rasmus Helveg Petersen (R) til Lars Chr. Lilleholt (V)

Ifølge Helveg bliver Lilleholts vigtigste opgave de internationale klimaforhandlinger i Paris i slutningen af året. Ellers slog han på, at selvom Venstre nu er alene i regeringen, så regner han ikke med, det kommer til at betyde kolbøtter i klima- og energipolitikken:

For som mindretalsregering er man nødt til at forhandle med oppositionen. Når der så kommer et regeringsskifte, så har man derfor ikke det store politik-skifte – man har derimod meget lange linjer, lød det fra den afgående minister.

”Du er muligvis repræsentant for en mindretals-regering, men på energiområdet repræsenterer du en flertals-politik. Det ved jeg, du er meget bevidst om,” sagde Rasmus Helveg Petersen og forsikrede samtidig, at Lilleholt på energiområdet vil møde en konstruktiv opposition.

0:000:00