Lilleholt efter vismandskritik: CO2-kvotereform var det muliges kunst

Q&A: Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) glæder sig over, at vismændene med deres nye rapport sætter fokus på klima. Han deler dog ikke umiddelbart deres kritik af den nye reform af EU's CO2-kvotesystem.

Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Morten Øyen

Tirsdag sætter Det Miljøøkonomiske Råd klimaet i fokus med et nyt diskussionsoplæg.

Fakta
Nye spilleregler i kvotesektoren
EU har besluttet at ændre på EU’s kvotesystem, som regulerer udledningerne i energisektoren og i den tunge industri. Den nye aftale indebærer, at der permanent vil blive fjernet kvoter, hvis kvoteoverskuddet bliver for stort.

Modelberegninger præsenteret i rapporten fra Det Miljøøkonomiske Råd peger på, at de ændrede regler vil reducere udledningerne i hele EU’s kvotesektor med 4-16 procent på lang sigt.

De nye regler indebærer også, at spillereglerne for nationale tiltag i kvotesektoren er ændret. Før den nye aftale var der eksempelvis ikke nogen langsigtet effekt af tiltag, der reducerer efterspørgslen efter kvoter, fx en national CO2-afgift eller støtte til vedvarende energi. Det er ændret med den nye aftale, så disse tiltag nu har en langsigtet effekt. Men det er usikkert, hvor stor den er.

Ifølge vismændene er EU-aftalen fra november en god nyhed for klimaet, fordi den reducerer de samlede CO2- udledninger. Den nye EU-aftale indebærer dog også, at effekten af nationale tiltag i klimapolitikken bliver sværere at vurdere på forhånd. Det gør det vanskeligere at tilrettelægge en omkostningseffektiv klimapolitik, hvis man ønsker at være et foregangsland, ifølge Det Miljøøkonomiske Råd.

Kilde: Det Miljøøkonomiske Råd

Fokus er særligt på landbrugets og personbilernes klimaregning, men vismændene retter også blikket mod den nye reform af EU's klimakvotesystem.

Og selvom vismændene overordnet deler ros ud til reformen, er der også betydelig kritk:

"Vi er kritiske over for, at CO2-kvotesystemet bliver mere kompliceret. Effekten af nationale tiltag er med reformen blevet vanskeligere at gennemskue. Det gør det vanskeligere for et land, som ønsker at gå foran, at tilrettelægge en omkostningseffektiv klimapolitik," som miljøøkonomisk vismand, Lars Gårn Hansen, siger til Altinget.

Man kunne måske ønske sig et enklere system. Men politik er også det muliges kunst.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Klimaminister

Men hvad tænker Lars Chr. Lilleholt (V) om vismændenes nye rapport?

”Jeg glæder mig over, at vismændene sætter klimaet på dagsordenen og kommer med et fagligt input til vores arbejde. Det vil vi se nærmere på, når vi forbereder regeringens kommende strategi for, hvordan vi skal nå vores CO2-reduktionsmål for de ikke-kvotebelagte sektorer i perioden 2021-2030, hvor vi jo har påtaget os et af de højeste mål i EU,” siger Lars Chr. Lilleholt i et skriftligt svar til Altinget.

Hvad tænker du om Det Miljøøkonomiske Råds overordnede vurdering af de nye spilleregler for kvotesektoren?

”Det glæder mig, at vismændene anerkender de justeringer af EU’s CO2-kvotesystem, som Danmark sammen med en række andre lande har presset på for at få gennemført. Det lykkedes os at få en reform af CO2-kvotesystemet, som gør noget ved det store overskud af CO2-kvoter, der i en årrække har plaget systemet. Med reformen vil flere milliarder kvoter blive slettet permanent svarende til flere års CO2-udledninger fra EU. Det gør det dyrere at forurene og mere attraktivt at investere i vedvarende energi på markedsvilkår, hvilket vismændene kvitterer for. Det er en stor sejr for regeringen og for klimaet. Det er i mine øjne det væsentligste.”

Det Miljøøkonomiske Råd mener kvotesystemet med reformen er blevet mere kompliceret. Deler du den vurdering?

0:000:00