Lilleholt: Energiaftale bliver uden midler til grundforskning

FORSKNING: Forskning og udvikling er vejen til at nå regeringens målsætning om at fordoble den grønne eksport. Derfor vil projekter med test og demonstration løbe med forskningsmillionerne i energiaftalen, lyder det fra energiministeren.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) beder om virksomhedernes hjælp til at vinde gehør for, at EUDP-midler skaber værdi i samfundet. Arkivfoto.
Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) beder om virksomhedernes hjælp til at vinde gehør for, at EUDP-midler skaber værdi i samfundet. Arkivfoto.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil følge Energikommissionens anbefaling om at prioritere forskningsmidler til test og demonstration.

Det er han optaget af i forløbet frem mod, at regeringen præsenterer sit energiudspil, fortalte han på DTU's energiforskningskonference i FN-Byen i København mandag.

Ministeren siger her, at forskning og udvikling er afgørende for at nå regeringens mål om en fordobling af eksporten af energiteknologi i 2030.

Salen er fyldt med kloge energihoveder, der efter ministerens tale via en app melder ind, at de gerne vil høre hans syn på grundforskning. Det er selvfølgelig vigtigt for at sikre, at vi bevarer vores førerposition, lyder ministerens svar.

Vi er i konkurrence fra alle leder og kanter. Derfor skal vi gøre os ekstraordinært umage forskningsmæssigt.

Troels Ranis
Branchedirektør, Dansk Industri

Dagens ordstyrer, TV 2 News-journalisten Jesper Zølck, kommer med et opfølgende spørgsmål:

Der har været meget fokus på EUDP-midler, som er mere kortsigtede. Men bliver midler til grundforskning også en del af et kommende energiforlig?

”Det tror jeg ikke, du skal regne med,” svarer Lars Chr. Lilleholt.

Virksomheder skal prale mere
Før da har ministeren som nævnt lovprist udviklings- og demonstrationsprogrammerne. Han vil gerne have flere af dem til energiområdet og kommer med en opfordring til både universiteter og virksomheder.

”Det at synliggøre, hvad eksempelvis EUDP betyder ude i samfundet og for virksomheder, gør mit arbejde nemmere. Den bedste måde, forskningsinstitutionerne kan hjælpe mig, er ved at vise effekten af, at det offentlige understøtter forskningen på energiområdet,” siger ministeren og fortsætter:









0:000:00