Lilleholt får smalt VE-mandat til EU-forhandlinger

EU: Regeringen vil gå efter at hæve EU's mål for vedvarende energi over de nuværende ambitioner om 27 procent i 2030. Trods tilnærmelser fra oppositionen bakkede kun Dansk Folkeparti op om ministerens forelæggelse.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er nu klædt på til de afsluttende forhandlinger om opdateringen af EU's VE-direktiv.

I Europa-Udvalget fik han nemlig som ventet opbakning fra Dansk Folkeparti til at arbejde for, at EU's mål for vedvarende energi bliver mere ambitiøst end de nuværende 27 procent – dog ikke nærmere specificeret.

Det oplæg var på forhånd kendt, ligesom DF havde erklæret sin opbakning.

Undervejs i debatten på fredagens møde var der også positive miner fra flere af oppositionens ordførere, som hørte signaler fra ministeren, der lød bedre i deres ører end det skriftlige oplæg.

Nye beregninger viser, at vi godt kan gå over 30 procent og stadig holde os inden for en ramme, der samlet set betyder, at Danmark kan gøre det inden for 50 procent i 2030.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi,- klima- og forsyningsminister

Til slut endte det dog med et smalt mandat støttet kun af Dansk Folkeparti.

Se et sammenklip af mødet i videoen øverst i artiklen. 

Progressivt sammenhold
Hos Dansk Energi havde de gerne set et mere ambitiøst udgangspunkt for de danske forhandlere.

"Vi havde gerne set et mere offensivt mandat. Hvis vi skal over 30 procent, kræver det, at der er nogen, der stiller sig forrest sammen med blandt andet Frankrig og Sverige, som efter sigende taler for 32-35 procent," siger viceadministrerende direktør Anders Stouge og fortsætter:

"Vi så helst et fælles europæisk VE-mål på 34-35 procent, som reflekterer det omkostningseffektive potentiale. Realistisk når vi næppe over 30-32 procent, men selv det kræver, at de progressive lande står sammen."









0:000:00