Debat

Lilleholt om COP24: Vi havde gerne set højere ambitioner

DEBAT: COP24 leverede en god aftale, men ambitionerne har været for lave. Derfor skal en dansk strategi om grønne investeringer bruges som løftestang til at hæve ambitionerne i andre lande, skriver Lars Chr. Lilleholt (V). 

Ditlev Engel er på grund af sin fortid som koncerndirektør for Vestas blevet udpeget som Danmarks særlige "klimaudsending". 
Ditlev Engel er på grund af sin fortid som koncerndirektør for Vestas blevet udpeget som Danmarks særlige "klimaudsending". Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Efter 12 dages intensive forhandlinger, der gik i overtid i den polske by Katowice, lykkedes det FN's 196 lande at blive enige om det regelsæt, som skal gøre Parisaftalen til virkelighed. Det var en COP, som mange havde set frem til med spænding.

Hvordan gik det så? Kom vi derhen med forhandlingerne, hvor vi fra dansk side gerne ville lande?

Jeg selv og vores forhandlerteam var med hele vejen ind i overtiden, og vi kæmpede sammen med EU en brav kamp for, at Parisaftalen skulle blive så funktionsdygtig som overhovedet mulig. Den skulle blive til reel virkelighed, ellers havde vi politisk spillet fallit.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Samlet set blev regelsættet et robust kompromis, som muliggør implementeringen af Parisaftalen. Et resultat, som på mange måder er en sejr for internationalt samarbejde og Parisaftalens fortsatte legitimitet. Det fælles regelsæt sikrer en række forpligtelser for parterne i forhold til at tackle de klimaudfordringer, som kloden står midt i.

Vi opnåede et solidt regelsæt, som både sikrer en ensartet og gennemsigtig afrapportering af parternes klimaindsats og klimafinansiering, retningslinjer for udarbejdelse af fremtidige klimabidrag, og at den globale indsats øges over tid.

Med 'Investeringskoalitionen for Ren Energi' vil Danmark aktivt søge at mobilisere regeringer, investorer og internationale organisationer til en forstærket indsats. 

Af Lars Chr. Lilleholt
Energi-, forsynings- og klimaminister

Ikke perfekt resultat
Var resultatet fra COP24 så perfekt set fra et dansk perspektiv?

Nej, desværre ikke helt. Regelsættet har fortsat enkelte udeståender. Man kunne blandt andet ikke blive enige om reglerne for parternes handel med CO2-kvoter. Samtidig havde vi fra dansk og EU's side gerne set, at der havde været mere fokus på behovet for at øge de globale ambitioner. Det er nødvendigt, for at vi kan opfylde målene i Parisaftalen. FN's klimapanel IPCC's særrapport om 1,5 grader opvarmning fra oktober understregede netop, at der skal mere handling til.

Vi havde derfor helst set, at verdens lande kunne blive enige om at byde IPCC-rapporten "velkommen" og dermed pege på behovet for fremadrettet at arbejde for at styrke de globale ambitioner. Som bekendt modsatte enkelte lande sig dog formuleringen i slutdokumentet – noget, der desværre tog unødigt fokus og tid fra de reelle forhandlinger.

Det kræver politisk handling, hvis der for alvor skal dæmmes op for de til tider ubegribelige konsekvenser, som klimaudfordringerne har. Vi kan ikke skubbe klimabyrden videre til næste generation, hvor det med al sandsynlighed er for sent.

Investeringer som løftestang 
Så hvad gør vi nu? En del af forhandlingerne fra COP24 blev udskudt til COP25 i Chile. Det drejer sig blandt andet om reglerne for handel med CO2-kvoter mellem parterne. Det skal vi sikre kommer på plads. Og vi skal politisk have stort fokus på ambitionsniveauet frem mod, at parterne senest i 2020 skal indmelde nye eller opdaterede klimabidrag til UNFCCC.

FN's klimatopmøde i New York i september bliver også afgørende. Målet er at tilskynde til højere ambitioner for klimaindsatsen gennem blandt andet nye eller opdaterede nationale klimamål inden 2020. Generalsekretæren har udpeget Danmark til at stå i spidsen for en særskilt indsats på energi. Her kommer vores bidrag især til at dreje sig om, hvordan grønne klimainvesteringer kan bruges som løftestang, for at landenes ambitionsniveau kan øges. Det er netop i den sammenhæng, at Ditlev Engel som Danmarks særlige udsending på klima og energi vil spille en helt særlig rolle.

Med 'Investeringskoalitionen for Ren Energi' vil Danmark aktivt søge at mobilisere regeringer, investorer og internationale organisationer til en forstærket indsats. Og Danmark kommer også fortsat til at kæmpe for øgede ambitioner gennem vores arbejde i EU.

Tid til konkrete løsninger
Derfor er jeg rigtig glad for, at EU-Kommissionen kort før COP24 fremlagde deres udspil til EU's langsigtede klimapolitiske strategi med en vision om, at EU skal være klimaneutral i 2050. Den målsætning flugter fint med Danmarks eget mål om at være et klimaneutralt samfund senest i 2050.

Det er nu altafgørende, at der politisk fokuseres på, hvordan vi danner konsensus om et betydeligt løft af klimaindsatsen globalt. Utallige forskningsrapporter peger på de udfordringer, som ikke længere er fremtidige scenarier, men som vi praktisk talt står midt i nu. Alvoren er gået op for verdenssamfundet, men vi skal have mere fart på konkrete løsninger og politiske beslutninger, hvis det skal lykkes at holde den globale opvarmning på under 1,5 grader.

Det vil Danmark, EU og øvrige ambitiøse lande i verden kæmpe videre for. Vi har hverken moralsk, etisk eller økonomisk råd til at lade være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00