Lilleholt: Landbrugspakken vil give højere CO2-udledning

SAMRÅD: Landsbrugspakken giver en større udledning af CO2, men Danmark vil fortsat holde 2020-mål, siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Mads Gluud Jørgensen

Den omdiskuterede landbrugspakke vil give en forøgelse af Danmarks CO2-udledning.

Det bekræftede energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) på et samråd onsdag.

Landbrugspakken vil i perioden 2013 til 2020 give en forøgelse på ca. 1,4 mio. tons CO2-ækvivalenter – altså gasser som eksempelvis methan omregnet til CO2.

Det er medregnet den såkaldte kulstoflagring i jorden og træerne. Hvis den ikke medregnes, vil landbrugspakken betyde en forøgelse på 1,8 mio. tons CO2. Sidstnævnte metode bruges i EU-regi.

Landbrugspakken vil dog, ifølge energi- og klimaministeren, ikke influere synderligt på Danmarks opfyldelse af 2020-målene i EU.

Danmarks såkaldte overopfyldelse vil nemlig kun falde fra ca. 14 mio. tons til 12,5 mio. tons CO2-ækvivalenter fra 2013-2020.

Det er dermed et plus på 12,5 mio. tons over målene om en mindskning af CO2-udledning. 40 pct.

Landbrugspakken kan give udfordringer for 2030-mål
Ministeren var derimod mere usikker på, hvad landbrugspakken ville betyde for de fremtidige mål i 2030 i EU.

“Vi kender endnu ikke, hverken det nationale klimamål for den ikke-kvotebelagte sektor i 2030 eller rammerne for opfyldelsen af dette mål, herunder, hvordan kulstoflagring i jord og skov skal tælle med i målopfyldelsen,” lød det fra Lars Christian Lilleholt - og han tilføjede omkring landbrugspakken:

“Det kan ikke udelukkes, at landbrugspakken vil medføre, at udfordringen frem mod 2030 bliver større.”

Energi- og klimaministeren har nu nedsat en energikommision, der skal kigge på nogle tiltag, der kan hjælpe Danmark til at nå de kommende 2030-mål.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00