Lilleholt: Ny aftale leverer betydelig CO2-reduktion

KLIMA: Regeringen og Dansk Folkepartis aftale om solceller og vindmøller giver CO2-reduktion svarende til 50.000 færre biler, viser regeringens beregninger. Vores model havde givet dobbelt så meget sol og vind for pengene, lyder det fra oppositionen.

Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Morten Øyen

Den nye aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om støtte til solceller og vindmøller i 2018 og 2019 batter positivt i CO2-regnskabet.

Fakta
Den nye støttemodel betyder, at projektudviklere kan byde ind med projekter med enten solceller, landvindmøller eller kystnære havvindmøller i 2018 og 2019, som så bliver vurderet op imod hinanden ud fra fastsatte kriterier. De bedste projekter får støtte, indtil budgettet på de ca. 1 mia. kr. er tildelt. Støtte tildeles som et fast pristillæg oven i elprisen, så usikkerheden for så vidt angår elprisudviklingen ikke bæres af staten, men af producenten.
Støtten gives i hele anlæggets levetid (fastsat til 20 år).
Regeringen vurderer, at aftalen vil kunne give 190 MW vedvarende energi svarende til ca. 140.000 danske husstandes årlige elforbrug.

Kilde: efkm.dk

Sådan lyder det fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) på baggrund af ministeriets nye beregninger af aftalen.

De viser, at aftalen til godt en milliard kroner til grøn strøm vil reducere Danmarks CO2-udledning med mere end 3 millioner ton CO2 i perioden frem til 2040. Det svarer til omkring 50.000 færre personbiler eller udledningen fra 140.000 husstandes årlige elforbrug.

Oveni indeholder aftalen også en treårig støttemodel til forsøgs-vindmøller og en overgangsordning for landvindmøller, der ifølge regeringens beregninger også vil bidrage positivt til CO2-reduktionen.

Selvfølgelig får de en CO2-reduktion ud af det, men i vores model kunne man have fået over dobbelt så meget vind og sol for de samme penge.

Ida Auken (R)
Klima- og energiordfører

”Det er ikke småting, men trækker Danmark i en mere grøn retning. Derfor er jeg forundret over, oppositionen kan være imod. Man kan altid ønske sig mere, men jeg mangler en anerkendelse af, at vi her bruger mere end en milliard kroner på sol og vind,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Budgetkontrol vs. investorsikkerhed
I oppositionen står man dog fast og er ikke imponerede over regeringens aftale eller dens effekt på klimaet.

Her er man kritisk over for, at regeringen vil give støtten til solceller og vindmøller som et fast pristillæg oven i elprisen. Det giver budgetkontrol for staten, mens usikkerheden om udsving i elprisen bæres af projektudviklerne.

Oppositionen ønsker i stedet en støttemodel med en fast pris, som kendes fra udbud af havvindmøller. Den model giver en større sikkerhed om økonomien for dem, som står med projekterne – til gengæld kan regningen for staten både stige eller falde afhængig af elprisen.

S: Aftale trækker ikke i rigtig retning
Ifølge Vindmølleindustrien vil den model give mere vedvarende energi for de samme penge, fordi de, som står bag projekterne, kan give en bedre pris, når de har større sikkerhed om deres investering.









0:000:00