Lilleholt: Ny strategi skal redde dansk energieksport

EKSPORT: Modsat alle forventninger falder eksporten af dansk energiteknologi for første gang siden finanskrisen. Ministeren arbejder på en strategi, som skal få eksporten tilbage på sporet.

Lars Christian Lilleholt (V) mener ikke, at regeringens grønne realisme bærer skylden for, at eksporten af energiteknologi er faldet for første gang siden finanskrisen.<br>
Lars Christian Lilleholt (V) mener ikke, at regeringens grønne realisme bærer skylden for, at eksporten af energiteknologi er faldet for første gang siden finanskrisen.
Foto: www.gittec.dk
Klaus Ulrik Mortensen

Et kort øjeblik forsvinder alle problemer som dug for solen.

Og Lars Christian Lilleholt (V) minder DI Energis uendelige række af jakkesæt om alle de rare milliarder af dollars, som venter lige om hjørnet. Når altså bare resten af verden begynder at bygge vindmøller, som vi de sidste 40 år har gjort det i Danmark.

I alt 13.500 milliarder dollars har Det Internationale Energiagentur (IEA) regnet ud, at der globalt skal investeres før 2030, hvis verden skal leve op til klimaaftalen fra Paris. Et tal, som er blevet gentaget i pressemeddelelse efter pressemeddelelse som argument for, at regeringen har sat penge af til nye eksportfremmende klimatiltag.

Fald for første gang siden finanskrisen
Men lige lidt har det hjulpet. Tværtimod.

Tallene fra 2015 minder os om, at vi ikke kan hvile på laurbærene og betragte os selv som selvfølgelige vindere i den globale konkurrence om at sælge grøn teknologi.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Faktisk viser den seneste opgørelse fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, DI Energi og Dansk Energi, som torsdag blev offentliggjort på DI Energis årsdag i Industriens Hus i København, at eksporten af dansk energiteknologi er faldet for første gang siden finanskrisen.

Hvor Danmark i 2014 eksporterede vindmøller, renseanlæg og affaldsovne for 74,3 milliarder, solgte vi sidste år kun for 71,4 milliarder. Et fald på 3,9 procent, som skal ses i forhold til, at den samlede vareeksport samtidig steg 2,9 procent til 640 milliarder kroner.

“Bedst som vi alle havde vænnet os til, at det kun kunne gå fremad, og at der blev eksporteret stadig mere energiteknologi år for år, så ser vi et lidt andet billede nu,” sagde ministeren fra talerstolen og bragte dermed forsamlingen tilbage til den regnvåde forårsdag i slutningen af april.

England og Sverige ramt af største fald
Der er ikke nogen entydig årsag til eksportfaldet. Tallene viser, at det især er europæiske nærmarkeder som Storbritannien (50,8 procent) og Sverige (30,2 procent), som er ramt af voldsom tilbagegang i ordrerne. Derimod er eksporten til Danmarks suverænt største marked, Tyskland, vokset med 14,7 procent.

“Der er behov for at få fokus på, hvordan vi får eksporten til disse markeder tilbage på sporet. Tallene fra 2015 minder os om, at vi ikke kan hvile på laurbærene og betragte os selv som selvfølgelige vindere i den globale konkurrence om at sælge grøn teknologi,” sagde Lars Christian Lilleholt.

0:000:00