Lilleholt ønsker flere afgiftlempelser til varmepumper

AFGIFTER: Elvarmeafgiften skal sænkes yderligere med den næste energiaftale, hvis det står til energiminister Lars Chr. Lilleholt (V). Den seneste afgiftslettelse er ikke nok til for alvor at sætte gang i udbredelsen af varmepumper, lyder det.

Foto: www.jeppebnielsen.com
Morten Øyen

Selvom elvarmeafgiften blev halveret i november, så er det ikke nok for regeringen.

Sådan lyder det fra energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) i et interview med Dansk Fjernvarme. Ifølge ministeren kan yderligere lempelser for alvor sætte gang i udbredelsen af varmepumper.

”Jeg arbejder på yderligere lempelser, når nu vi skal diskutere en fremadrettet energipolitik med det energiudspil, der kommer i det nye år. Meget tyder på, at de 10 øre ikke er nok til for alvor at få sat gang i udbredelsen af varmepumper. Og derfor vil jeg også arbejde for, at vi får en større lempelse, så det også kan gøre en forskel i forhold til en effektiv udnyttelse af den stigende mængde vedvarende energi fra elsektoren i vores varmesystemer,” siger Lars Chr. Lilleholt til Dansk Fjernvarme.

Allerede sat ned for nyligt
I november blev regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale enige om en ny erhvervspakke, hvor elafgiften til varmepumper sænkes.

Meget tyder på, at de 10 øre ikke er nok til for alvor at få sat gang i udbredelsen af varmepumper. Og derfor vil jeg også arbejde for, at vi får en større lempelse.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings-, og klimaminister

Helt konkret bliver elvarmeafgiften 1. januar 2019 sænket med 10 øre fra 40,5 øre per kWh i 2017. Afgiften vil med aftalen yderligere blive nedsat med 5 øre per kWh i løbet af 2019 og med 10 øre per kWh i 2020, hvilket finansieres af den afsatte ramme til Grøn Klimapulje.

Den næste store omstilling
Energiminister Lars Chr. Lilleholt anslår over for Dansk Fjernvarme, at den nye lempelse mindst skal fordobles for fuld effekt.

”Med sænkningen af elvarmeafgiften vil det være endnu mere attraktivt for de naturgasfyrede kraftvarmeværker at investere i eldrevne varmepumper,” siger Lilleholt til Dansk Fjernvarme og tilføjer:

”Hvis vi får det tilrettelagt rigtigt, så bliver de store eldrevne varmepumper det helt store issue. Det bliver her, vi ser den næste store omstilling. Der har været omstillinger over en årrække fra kul til olie til naturgas til biomasse, og nu bliver det varmepumperne.”

Oprindeligt skulle regeringens have spillet ud med sit bud på en ny energiaftale i efteråret 2017. Det er nu planen, at det bliver i starten af det nye år.

0:000:00