Lilleholt: Vi arbejder for 1,5 graders-målsætningen i Katowice

SAMRÅD: Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil slå et slag for at holde temperaturstigningen under halvanden grad celsius, når han i næste uge deltager i COP24-klimatopmødet i Katowice. Danmark skal gå forrest, men kan ikke stå alene, siger han. 

Jeppe Maagaard Holm

Når statsledere fra hele verden i næste uge tørner sammen til FN's klimakonference i den polske by Katowice, skal Danmark gå forrest for at skabe momentum for en global klimaindsats. 

Fakta

Klimaaftalen fra COP21-topmødet

  • Indgået i december 2015 i Paris.
  • Hovedformålet med aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau – og gerne under 1,5 grader, hvis det er muligt.
  • Med aftalen stiler verdens lande mod, at udledningen af drivhusgasser topper "så snart som muligt" - med "hurtige reduktioner" derefter.
  • De rige lande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i CO2-nedskæringer. Ulande opfordres til "med tiden" at skære i forbruget. Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

Det forklarede klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) på et samråd fredag. Her blev han og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) bedt om at redegøre for regeringens forhandlingslinje til COP24-mødet. 

"Jeg vil bidrage ved at dele danske løsninger og erfaringer med den grønne omstilling. Danmark og EU skal gå forrest, og derfor arbejder vi for, at EU på COP24 sender et klart signal om, at man er klar til at styrke sit bidrag til Paris-aftalen frem mod 2020," forklarede Lilleholt.  

Regelsæt er nødvendigt
I Katowice skal landene blandt andet nå til enighed om et regelsæt, der skal gøre Paris-aftalen fra 2015 fuldt funktionsdygtig. Et af hovedpunkterne i Paris-aftalen er målet om at holde den globale temperaturstigning under to grader celsius.

Danmark og EU skal gå forrest, og derfor arbejder vi for, at EU på COP24 sender et klart signal om, at man er klar til at styrke sit bidrag til Paris-aftalen frem mod 2020.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings-, og klimaminister

Danmark vil i den sammenhæng kæmpe for, at det bliver holdt på halvanden grad, slog klimaministeren fast på fredagens samråd. 

"Danmarks position er, at vi arbejder for halvandengradsmålsætningen. Der er bare desværre et stykke vej før, vi kommer dertil, hvor vi får hele verden med," lød det fra ministeren, der tilføjede:

"Det er vores ambition på mødet, at vi får det fælles regelsæt bragt på plads, som er nødvendigt. Det er faktisk hele forudsætningen for, at vi kommer videre." 

S: Danmark skal gå forrest
Hos Socialdemokratiet er man tilfreds med, at ministeren vil gå til mødet med et budskab om at nå halvandengradsmålsætningen.

Partiets klimaordfører, Jens Joel, efterlyser dog, at klimaministeren tør have endnu højere ambitioner og gå forrest for at danne alliancer med ligesindede lande.  

0:000:00