Debat

Lilleholt: Vi har fået noget fra hånden med grøn realisme

DEBAT: Kritikerne tegner et billede af en kulsort regering, der er ved at sætte Danmarks grønne førerposition over styr. Men realiteten er, at vi har fået noget fra hånden med grøn realisme. Det skriver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Chr. Lilleholt
Energi-, forsynings- og klimaminister (V)

Det har været et travlt år for regeringen og for mig som energi-, forsynings- og klimaminister. Vi har leveret en lang række resultater med grøn realisme i klima- og energipolitikken, hvor vi både holder kursen for Danmarks grønne omstilling og har øje for ambitioner og omkostninger.

Det har affødt debat og kritik, og til tider har bølgerne gået endog temmelig højt.

Kritik bygger på misvisende billede
Kritikerne forsøger at tegne et billede af en ”kulsort” regering, der er ved at sætte hele Danmarks grønne image over styr. Kritikken er skudt langt over målet og bygger på en misvisende fortælling om, at Danmark er grønt, når der er en rød regering, og at Danmark er sort, når der er en blå regering.

Kritikerne giver indtryk af, at Danmarks grønne førerposition blev skabt i sidste valgperiode. Altså på under fire år. Og at den er ved at blive afviklet endnu hurtigere. Det holder selvfølgelig ikke.

Lars Chr. Lilleholt
Energi-, forsynings- og klimaminister (V)

Venstre har haft regeringsmagten i 11 ud af de seneste 15 år. Vi har været ansvarlige for at sætte den politiske kurs for Danmarks grønne omstilling og opbygge Danmarks grønne image og globale førerposition.

Kritikerne giver indtryk af, at Danmarks grønne førerposition blev skabt i sidste valgperiode. Altså på under fire år. Og at den er ved at blive afviklet endnu hurtigere. Det holder selvfølgelig ikke. Rom blev ikke bygget på en dag, og Danmarks grønne førerposition blev ikke skabt på en enkelt valgperiode.

Grøn realisme under resultater
Danmarks position som et grønt foregangsland bygger på et fundament af brede politiske aftaler, der går flere årtier tilbage, hvor blå, røde og mere eller mindre grønne partier i fællesskab har taget ansvar og drevet udviklingen frem. Sådan har det altid været. Sådan skal det fortsætte med at være fremover. Regeringens resultatliste viser, at vi har fået noget fra hånden med grøn realisme. Lad mig give et par eksempler.

I december var jeg i Paris vidne til, at verden fik sin første globale og juridisk bindende klimaaftale. Danmark spillede, som en del af EU, en aktiv rolle for at gøre aftalen så ambitiøs som muligt, så vi fik et godt startskud til global grøn omstilling.

På åbningsdagen for klimatopmødet i Paris var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sammen med stats- og regeringschefer fra globale sværvægtere som USA, Kina og Indien med til at lancere initiativet ”Mission Innovation”. I alt har 20 lande tilsammen forpligtet sig til at øge forskningen i vedvarende energi til svimlende 200 mia. kr. om året fra 2021. Med vores deltagelse i ”Mission Innovation” har regeringen fået Danmark med i ”Champions League” for udviklingen af vedvarende energiteknologi. Danmark er globalt i top 10 på patenter inden for energiteknologier som vind, biobrændstoffer og brændselsceller. Vi ligger lunt i svinget til at udnytte vores medlemskab af ”Mission Innovation”, som kan blive nøglen til vores videre succes som en førende cleantech nation.

Eksport, Kommission og dansk Silicon Valley
Som opfølgning på Parisaftalen påbegyndte jeg i samarbejde med Dansk Industri, Dansk Energi og Eksportrådet under Udenrigsministeriet arbejdet på at fremme eksporten af dansk energiteknologi. Implementeringen af Parisaftalen vil kræve investeringer for 13.500 mia. US dollars frem mod 2030, hvilket åbner et kæmpe marked for den danske energibranche.

Den danske energibranche står i udgangspunktet stærkt til at erobre nye markeder og indtjening hjem til Danmark, men vi får ikke noget forærende i en stigende global konkurrence. Derfor skal vi være vakse ved havelågen og have en klar strategi for, hvordan vi sikrer eksport, vækst og danske arbejdspladser. 

I foråret lancerede jeg regeringens Energikommission med Niels B. Christiansen, koncernchef i Danfoss, som formand. Næste forår skal Energikommissionen give sine anbefalinger til de næste kloge træk i Danmarks grønne omstilling fra 2020-2030, hvor målet er at fastholde Danmark som et foregangsland i den grønne omstilling. 

For nylig underskrev jeg på Danmarks vegne et nyt samarbejde om havvind i Nordsøen, der kan gøre Danmark til et Silicon Valley for havvindmøller. Samarbejdet kan udvikle Nordsøen til et indre marked for havvind, hvor Nordsølandene i fællesskab skal harmonisere regler og koordinere havvindmølleudbud, så vi kan få nedbragt omkostningerne ved havvind. Nordsøsamarbejdet kan give arbejdspladser, vækst og udvikling i Danmark. Vi har en stor klynge af offshore-virksomheder, som er specialiserede i at udvikle, opstille og servicere havvindmølleparker. Jo mere aktivitet, der er i Nordsøen, desto større vil efterspørgslen være efter danske løsninger.

PSO-løsning venter forude
Endelig har regeringen fremlagt en langsigtet PSO-løsning, hvor vi vil afskaffe PSO-afgiften og i stedet finansiere den grønne omstilling over finansloven. Det er den bedste løsning for danskernes pengepung, konkurrenceevnen, samfundsøkonomien og den grønne omstilling.

Afskaffelsen af PSO-afgiften bidrager til Danmarks grønne omstilling, fordi lavere elpriser gør det mere attraktivt at bruge vores grønne el i flere dele af samfundet. Det vil eksempelvis betyde, at flere vil skifte det gamle oliefyr ud med en eldreven varmepumpe derhjemme. Løsningen er ikke forhandlet endeligt på plads endnu, men vi arbejder fortrøstningsfuldt videre med denne bundne opgave, der skal være løst inden 1. januar 2017.

Det var et udpluk af resultaterne fra regeringens første år på klima- og energiområdet. Til efteråret venter nye store opgaver som byrdefordelingen af EU’s klimamål frem mod 2030, olie- og gasstrategien for Nordsøen og en samlende forsyningsstrategi.

Jeg ser frem til at fortsætte det gode samarbejde med Folketingets partier, energisektoren, de mange organisationer på området og erhvervslivet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00