Lilleholt: Vi mangler gode løsninger på landbrugets klimabelastning

UDLEDNING: Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) advarer mod, at unødigt pres på landbruget kan ramme den danske fødevareproduktion hårdt. Oppositionen kalder på løsninger nu. Men Lilleholt mener ikke, at de rette metoder findes i dag. 

Jeppe Maagaard Holm

Det danske landbrug vil i 2030 udlede 11 millioner tons CO2-ækvivalenter, hvis udledningen ikke reduceres.

Og det er en stor udfordring, der skal løses.

Så langt og ikke ret meget længere rakte enigheden i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg torsdag, da der var samråd om landbrugets klimabelastning.

For mens oppositionen efterlyser handling nu, advarer klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) mod at presse landbruget unødigt. Det risikerer nemlig at få danske landmænd til at flytte deres produktion ud af landet, lod han forstå.

"Verden har brug for fødevarer, og disse handles på et frit og og meget konkurrencepræget marked. Gør vi det på grund af klimahensyn dyrere at producere i  Danmark, vil de danske producenter tabe den konkurrence. Produktionen vil flytte ud af landet til steder, hvor de samme fødevarer kan produceres billigere, og udledningerne vil flytte med," sagde Lilleholt under samrådet. 

Ifølge ministeren har Danmark på nuværende tidspunkt ikke de nødvendige metoder til at nedbringe landbrugets udledning. Han pegede i den sammenhæng på, at regeringen har afsat 100 millioner kroner til at forske i at nedbringe landbrugets udledning. 

"Vi har ikke de gode løsninger i dag. Vi har ikke en metanfri ko, og vi har ikke en gødningstype, der ikke giver lattergasudledninger fra markerne," sagde han og tilføjede: 

"Vi skal udvikle de løsninger, vi skal bruge, og det tager tid."

Start i morgen
Det var Enhedslistens Søren Egge Rasmussen, der sammen med Alternativets Rasmus Nordqvist og Christian Poll havde indkaldt ministeren i samråd. Her ville de have svar på, hvad regeringen vil gøre for at nå sit mål om, at Danmark skal være et nulemissionssamfund i 2050. 

0:000:00