Lilleholts energikommission får bunden opgave

NYHEDSANALYSE: Energikommissionen skal analysere, hvordan dansk energipolitik kan blive mere markedsbaseret og billigere. Og så skal de nationale delmål droppes. Samtidig skal regeringens økonomiske ministerier følge arbejdet.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) præsenterede torsdag regeringens Energikommission.
Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) præsenterede torsdag regeringens Energikommission.Foto: www.jeppebnielsen.com
Morten Øyen

Næsten symbolsk for Venstre-regeringen blev Energikommissionen præsenteret langt fra ”speltsegmentet” i København – nemlig på Danfoss på Als.

Og læser man kommissoriet bag Energikommissionen, er det da også tydeligt, at regeringen lægger op til et skifte i energipolitikken.

Kommissionen har til opgave at komme med gode ideer til, hvordan regeringen og Folketingets øvrige partier skal tilrettelægge Danmarks energipolitik i perioden 2020 til 2030. Men af kommissoriet fremgår det ret præcist, hvad der menes med ”gode ideer”.

Må ikke koste noget
Den grønne omstilling skal ske på en måde, som er til at betale, hedder det indledningsvist i kommissoriet. Omstillingen skal være konkurrencedygtig og omkostningseffektiv. Det kan synes åbenlyst, men længere nede i teksten kommer der lidt mere kød på:

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget

Regeringen vil nedsætte en energikommission, som skal forberede et oplæg til energipolitiske mål og virkemidler for perioden 2020-2030 med det sigte at bidrage til, at Danmark indfrier sine internationale klimaforpligtelser på en omkostningseffektiv og markedsbaseret måde. Regeringens langsigtede mål er, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050, så Danmark i 2050 kan producere vedvarende energi nok til at kunne dække det samlede danske energiforbrug.

Kilde: Statsministeriet

”Energikommissionens samlede forslag må ikke have statsfinansielle konsekvenser og ikke øge de samlede samfundsøkonomiske omkostninger,” skriver regeringen.

Og rammen for Energikommissionens arbejde vil ”navnligt” være EU's klima- og energimål for 2030 og EU's Energiunion. Regeringen tilføjer også, at ”det er afgørende at undgå forcerede udfasninger af fx kul og naturgas og tilsvarende undgå forceret udbygning med vedvarende energi”.

Fakta
Regeringen nedsætter 31. marts en Energikommission, som skal hjælpe Danmark med at indfri sine internationale klimaforpligtelser.

Energikommissionen skal svare på en række spørgsmål inden for fem temaer:
  1. Det danske energisystems styrker og svagheder
  2. Omkostningseffektiv indfrielse af internationale klimaforpligtelser 
  3. Et omkostningseffektivt europæisk marked for energi 
  4. Et fremtidig integreret energisystem 
  5. Danmark som teknologisk pionerland
Energikommissionen har godt et år til at forberede oplæg til energipolitiske mål og virkemidler for perioden 2020-2030.

Primo 2017 forventes Energikommissionen at offentliggøre en samlet rapport med anbefalinger til dansk energipolitik.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Det står i stærk kontrast til Radikale – der havde ministerposten, sidst en energiaftale blev indgået – som ønsker, at Energikommissionens arbejde skal afspejle, at ”Danmark helt dropper kul som energiform”, og at der skal produceres ”væsentligt mere vedvarende energi”.

Undersøge certifikatmarked
Ifølge regeringen skal fokus i meget højere grad være på, hvordan Danmark så billigt som muligt kan opfylde de internationale klimaforpligtelser. Nye EU-klimaforpligtelser inden for landbruget skal dog tages i et andet regi.

Til gengæld skal det belyses, om det kan betale sig for Danmark at tilslutte sig certifikatmarkedet for grøn energi, som er etableret i Sverige og Norge. Og hvordan den internationale udvikling på energiområdet kan være med til at opnå lavere støtteudgifter til vedvarende energi i Danmark.

0:000:00