Løkke nægter at svare på spørgsmål om fyringen af klimaformand

AFVIST: Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil ikke svare på spørgsmål om sit kendskab til kritisk klimarapport forud for fyringen af Klimarådets formand. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen finder af "principielle grunde" ikke anledning til at svare på spørgsmål om fyringen af Klimarådets formand. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen finder af "principielle grunde" ikke anledning til at svare på spørgsmål om fyringen af Klimarådets formand. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har afvist at svare på spørgsmål om fyringen af Klimarådets formand. 

Dermed kommer der ikke umiddelbart større klarhed over, om statsministeren havde kendskab til dele af Klimarådets kritiske rapport om regeringens klimapolitik, inden han besluttede at fyre rådets nu forhenværende formand, Peter Birch Sørensen. 

"Jeg finder af principielle grunde ikke anledning til at besvare spørgsmål vedrørende regeringsinterne forhold," skriver statsministeren i sit svar på spørgsmålet.

Fyringen er blevet et varmt emne, efter at politikere fra oppositionen har anklaget den for at være politisk motiveret, idet regeringen skulle have ønsket at fjerne en kritisk røst i klimadebatten. Det har både statsministeren og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) afvist. 

Fakta
"Klimarådet er et uafhængigt ekspertorgan, der rådgiver om, hvordan omstillingen til et lavemissionssamfund kan ske på en omkostningseffektiv måde, så vi i fremtiden kan leve i et Danmark med meget lave udledninger af drivhusgasser og samtidig fastholde velfærd og udvikling."

- Klimarådets formand udpeges for en fireårig periode af den siddende regering.
- Den nuværende formands periode udløber med udgangen af november 2018. Peter Birch Sørensen blev udpeget i december 2014 og tiltrådte i januar 2015. Regeringen kan efter reglerne genudpege formanden én gang, men det har regeringen ikke ønsket her.
- Rådets øvrige medlemmer udpeges ligeledes for en fireårig periode. De nuværende øvrige rådsmedlemmers periode udløber med udgangen af februar 2019. 

- Fakta fra Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

"En bortforklaring"
Lars Løkke Rasmussens afvisning af spørgsmålet ærgrer dets ophavsmand, Jens Joel (S), der har svært ved at forstå statsministerens ræsonnement. 

“Det lyder som en bortforklaring, når statsministeren prøver at gøre det til interne anliggender. Vi spørger jo ikke, hvem der sagde hvad på et møde. Vi spørger til, hvilken viden statsministeren havde, da han traf beslutning om at fyre Peter Birch Sørensen,” siger energi- og klimaordfører i Socialdemokratiet, Jens Joel. 

Det lyder som en bortforklaring, når statsministeren prøver at gøre det til interne anliggender. 

Jens Joel (S)
Energi- og klimaordfører

Klimaminister Lars Christian Lilleholt skal torsdag i samråd i sagen, hvor han blandt andet skal svare på, om han havde kendskab til Klimarådets konklusioner inden fyringen af Peter Birch Sørensen. Det afviste han senest under spørgetiden i folketingssalen 9. januar 2018. 

Finansminister Kristian Jensen (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen udgør regeringens ansættelsesudvalg, har modtaget enslydende §20-spørgsmål, men de har endnu ikke svaret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00