Løkke og co. er stadig langt fra ny klimamålsætning

KLIMAMÅL: Den danske regering har kæmpet i kulissen. Men der kommer næppe en ny målsætning om et klimaneutralt EU, når landenes stats- og regeringschefer mødes torsdag og fredag.

Flere og flere af de europæiske stats- og regeringsledere ønsker sig en fælles EU-ambition om at blive klimaneutrale i 2050. 
Flere og flere af de europæiske stats- og regeringsledere ønsker sig en fælles EU-ambition om at blive klimaneutrale i 2050. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Malte Bruhn

BRUXELLES: Der er ikke meget, der tyder på, at EU-landenes stats- og regeringschefer bliver enige om at gøre EU klimaneutralt i 2050, når de torsdag og fredag holder EU-topmøde i Bruxelles. 

Det oplyser kilder, der er tæt på de forhandlinger, der er gået forud for selve topmødet. 

Danmark og flere af de andre såkaldt ’progressive’ medlemsstater, herunder Finland, Holland, Sverige, Spanien og Frankrig, har ellers arbejdet hårdt i kulissen for at gøde jorden for et fælles håndslag, der sikrer, at EU i 2050 ikke udleder mere CO2, end de optager.

Den danske klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har også tidligere på måneden fortalt, at ”Danmark presser massivt på, for at EU får en målsætning om klimaneutralitet senest i 2050".

Der er ingen tvivl om, at de østeuropæiske lande vil kræve økonomiske indrømmelser, hvis de skal godkende en aftale. 

Christian Egenhofer
Ekspert i EU's klimapolitik

Baseret på Paris-aftalen 
Men indtil videre har det politiske benarbejde ikke båret frugt for den danske regering og dens allierede.

Punktet om et klimaneutralt Europa er kommet på dagsordenen, efter EU-Kommisionen i november kom med et udspil, der viser, hvordan EU-landene kan blive klimaneutrale i 2050.

Ifølge Kommissionen vil initiativerne i udspillet være nok til at indfri Paris-aftalens ambition om at holde sig under en temperaturstigning på 1,5 grader.

Det er første gang, at EU-cheferne skal diskutere resultatet af Kommisionens arbejde. 

Brug for mere viden 
Modviljen mod at lave en målsætning her og nu kommer især fra lande som Polen, Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet og Bulgarien.

Dokumentation

At være klimaneutral betyder, at man ikke udleder mere CO2, end man optager. 

EU vedtog i 2014 en række klimamål for 2030: 

- En reduktion af drivhusgasser på mindst 40 procent (ud fra 1990-niveauet)

- Mindst 32 procent vedvarende energi

- Mindst 32,5 procents forbedring inden for energieffektivitet. 

Kilde: EU-Kommisionen. 










0:000:00