Løkkes loyale energi-nørd

PORTRÆT: Den nye energiminister er en gemytlig fynbo, loyal Løkke-støtte, og en af Folketingets mest vidende energi-politikere. Lars Chr. Lilleholt (V) er den "naturlige" energiminister, men han vil blive beskyldt for at nedprioritere klimaet.

Lars Chr. Lilleholt er ny energi-, forsynings- og klimaminister
Lars Chr. Lilleholt er ny energi-, forsynings- og klimaministerFoto: Linda Kastrup / Scanpix
Morten Øyen

Den ny energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er en mand, som kender området til fingerspidserne. Siden 2005 har han været klima- og enerigordfører, og da energiforliget blev indgået i 2012, var Lilleholt en af de afgørende spillere.

Fakta
Lars Chr. Lilleholt

Født i Odense 2. marts 1965
2015 Energi-, forsynings- og klimaminister
2005 Energiordfører 
2001 Medlem af Folketinget – valgt i Middelfart-kredsen og genopstiller samme sted
1993 Uddannet journalist
1995 Ansat som informationsmedarbejder og siden chef i Dansk Fjernvarme 
Medlem af Odense Byråd siden 1994
2010 Næstformand i Dansk Fjernvarme 
Formand for Fjernvarmens Informationsfond (FIF Marketing)
Næstformand for Fjernvarme Fyn
Medlem af bestyrelsen i Energi Fyn
Bor i Odense sammen med sin kone og tre børn

Det var han i høj grad også, da Lars Løkke Rasmussen (V) sidste sommer var ved at miste grebet på partiet oven på endnu en bilagssag. Sammen med en lille håndfuld væbnere havde Lilleholt travlt med at ringe rundt til partiets bagland og sikre skanserne for Løkke.

Øvelsen lykkedes, og Lilleholt – der har kendt Løkke, siden de som unge var i Venstres Ungdom – er i dag en af partiformandens fortrolige.

Lilleholts professionelle politiske løbebane startede dog langt fra der, hvor partiformænds skæbne afgøres.

Ville det ikke være rettidig omhu at tage bestik af, hvordan vores nabolande og verdens store CO2-udledere indretter deres energipolitik, inden vi mejsler vores mål i granit?

Lars Chr. Lilleholt (V)
Ny Energi-, forsynings- og klimaminister

I 1994 blev han valgt ind i Odense Byråd, og det virke har han passet lige siden – også efter han blev valgt til Folketinget i 2001. Men selvom han er rutineret kommunalpolitiker, så er det først og fremmest energipolitikken, der er hans synonym. Først som ansat i fjernvarmesektoren, siden som politiker.

Kompetent og "partiets mand"
Blandt klima- og energipolitikerne er der ros til Lilleholt, som bliver kaldt kompetent, meget optaget af energipoltik, lyttende og behagelig af natur. Der er dog også en frygt for, at han for meget er "partiets mand" og ikke selv træder nok i karakter. Det er nemlig nødvendigt at kunne gøre over for Finanministeriet, hvis en minister vil have noget igennem på klimaområdet, lyder skudsmålet.

En anden bekymring er, at Lilleholt er meget tæt vævet ind i de fynske gartnerier og fjernvarmebranchen med sit afsæt i det fynske og baggrund som Dansk Fjernvarmes næstformand. Spørgsmålet er derfor, om han vil tøve med at presse fjernvarmesektoren til elektrificering og effektiviseringer.

Indtrykket af Lilleholt blandt energipolitikere er dog generelt, at han er fagligt inde i stoffet og diplomatisk.

Vil møde grøn kritik
Og Lilleholt får brug for alle sine diplomatiske evner. For selvom han og regeringen bebuder en snusfornuftig realisme i klima- og energipolitikken, så har den seneste valgperiode vist, at klima- og energipolitikken langt fra er problemfrit farvand:

0:000:00