Måling: Den grønne dagsorden tager en suveræn førsteplads

MENINGSMÅLING: Klima og miljøpolitik giver nu baghjul til alle andre politiske emner og scorer pænt selv blandt DF’s vælgere. Stram Kurs har ikke øget danskernes interesse for udlændingepolitik. Tværtimod.

Sidste sommers brændende tørke har forstærket bekymringen for klimaforandringer, og&nbsp;miljø og klima er på rekordtid stormet&nbsp;op ad&nbsp;vælgernes&nbsp;dagsorden.<br>
Sidste sommers brændende tørke har forstærket bekymringen for klimaforandringer, og miljø og klima er på rekordtid stormet op ad vælgernes dagsorden.
Foto: Arnd Wiegmann/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Grøn slår alle andre farver i valgkampen.

Interessen for klima- og miljøpolitik er på kort tid næsten fordoblet. I slutningen af 2017 pegede 24 procent på klima og miljø som et af de tre politikområder, der vil være mest afgørende for deres stemmeafgivning ved et folketingsvalg. I den nyeste Norstat-måling udført for Altinget og Jyllands-Posten er tallet steget til hele 46 procent.

Samme mønster viser sig, hvis man beder svarpersonerne om kun at sætte et enkelt kryds ud for det allervigtigste emne. Igen kommer klima og miljø ud som den absolutte topscorer.

Det overraskende er ikke, at 79 procent af Alternativets vælgere og mellem 64 og 71 procent af Enhedslisten, SF og Radikales vælgere har emnet blandt de tre vigtigste.

Det er derimod opsigtsvækkende, at 43 procent af Venstres vælgere og 38 af DF-vælgerne har de grønne politikområder med i top tre. 

Ude af trit
Klima og miljø er mildt sagt ikke en topprioritet for DF-ledelsen, men noget tyder på, at formand Kristian Thulesen Dahl her har fejlvurderet en del af sit vælgerkorps.

Det kan dog ikke udelukkes, at nogle DF-vælgere peger miljø og klima ud som vigtige, fordi de er utilfredse med, at alle pludselig erklærer sig grønne. Det er sandsynligvis tilfældet for nogle af Nye Borgerliges vælgere, hvor formand Pernille Vermund ligefrem har talt om ”klimahysteri”.

Miljø og klima fylder i alle aldersklasser, alle indkomstgrupper og i både rød og blå blok. Men beder man svarpersonerne prioritere et enkelt område, træder forskellen på blokkene klart frem: Så er klima og miljø nummer ét hos 10 procent af de blå og 33 procent af de røde vælgere (hvis man her medregner Radikale og Alternativet).

Sundhed igen med i toppen
Nummer to er denne gang sundhed, der faktisk også er gået frem til nu 39 procent – men det kan alligevel ikke kan holde trit med den grønne dagsordens fremdrift. Sundhed har været meget hypet de sidste måneder som følge af diskussionen om regeringens sundhedsreform, men emnet har fyldt meget lidt i valgkampens start.

0:000:00