Debat

Marineblå visioner og hvidbog om energieffektivitet

KLUMME: Interessen for potentialerne i Nordsøen stiger. Det har man senest kunne se i udspillet til energiunionen, men også i EU-Parlamentet og blandt medlemslandene er der en stigende interesse for havvind, skriver Jørgen Skovmose Madsen, leder af Dansk Energi's kontor i Bruxelles.

Foto: Thomas Steen Sørensen/Dansk Energi
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Skovmose Madsen,
Leder af Dansk Energi's kontor i Bruxelles

Et 20 meter højt blåt banner pryder i øjeblikket gavlen på EU-kommissionens bygning i Bruxelles. På banneret reklameres der for kommissionens nye forslag om en energiunion for EU.

At banneret er blåt skyldes nok mest, at det også er baggrunden på EU-flaget, men med lidt god vilje kan man også vælge at lægge en mere maritim tolkning ind over farvevalget. Der er nemlig i Bruxelles en stigende anerkendelse af det potentiale for vedvarende energi, der findes i Nordsøen.

Det har man senest kunne se i udspillet til en energiunion, men også i EU-parlamentet og blandt medlemslandene er der en stigende interesse for havvind.

Fakta
Bland dig i debatten!

Skriv til [email protected]

Vind i Nordsøen står ikke ligefrem øverst i Kommissionens forslag til en energiunion, men hvis læser man teksten lidt nærmere, er der flere eksempler på, at der er interesse for området. Det nævnes specifikt, at Kommissionen vil arbejde sammen med medlemslandene og industrien om at reducere omkostningerne for offshore vedvarende energi.

Søstjerne med stadig flere arme
I Dansk Energi har vi været i løbende dialog med Kommissionen om denne udfordring og har i den forbindelse oprettet et formaliseret samarbejde med organisationer i Storbritannien, Tyskland og Holland i Seastar Alliance. Belgien og Frankrig forventes at blive de næste ’arme’ i denne søstjerne.

Tanken bag samarbejdet er at undgå, at der omkring Nordsøen opstår seks-syv nationale markeder, der hver for sig er for små til at drive en reel industrialisering af sektoren. I stedet for skal der arbejdes sammen for at udveksle erfaringer og sikre, at planlægning af havmølleparker og transmissionsnet sikrer størst muligt udbytte for hele regionen.

Jørgen Skovmose Madsen
Leder af Dansk Energi s kontor i Bruxelles

Tanken bag samarbejdet er at undgå, at der omkring Nordsøen opstår seks-syv nationale markeder, der hver for sig er for små til at drive en reel industrialisering af sektoren. I stedet for skal der arbejdes sammen for at udveksle erfaringer og sikre, at planlægning af havmølleparker og transmissionsnet sikrer størst muligt udbytte for hele regionen.

Netop i forhold til kabler, lægges der i Energiunionen vægt på, at udbygningen skal understøtte udviklingen af vedvarende energi i Nordsøen.

I EU-parlamentet har både danske, hollandske og britiske MEP’er fokus på potentialet i Nordsøen, og blandt medlemslandene blev der for nyligt afholdt et møde i København, netop med fokus på omkostningsreduktion for havmøllesektoren.

Den europæiske organisation for vindenergi, EWEA, har anslået, at en tredjedel af EU's elkapacitet i 2050 kan komme fra havvind. Andre analyser er mere tilbageholdende, men mulighederne for markant vækst i de kommende 30 år går igen mange steder.

Cañete lader sig inspirere
Hvor stor VE-andel, der kan opnås, afhænger også af, hvor meget Europa formår at spare på energiforbruget. Energieffektivitet er derfor et andet væsentligt element i energiunionen.

Netop energieffektiviseringer i industrien var temaet, da Dansk Energi i samarbejde med State of Green for nylig lancerede sidstnævntes hvidbog om potentialet for at spare energi i den europæiske industri. Både EU's energi- og klimakommissær, spanske Miguel Arias Cañete, og klima, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) var begejstrede og understregede muligheden for at forbedre industriens konkurrenceevne ved at energieffektivisere.

Scanenergis adm. direktør, Michael Mikkelsen, pegede på, at der er mange projekter med kort tilbagebetalingstid, hvis der investeres i energioptimerende løsninger. Over for kommissæren, ministeren og de øvrige deltagere på eventen gav Michael Mikkelsen gode eksempler på konkrete energibesparende projekter på virksomheder i forskellige dele af Europa.

Medlem af EU-parlamentet Jeppe Kofod (S) styrede debatten, og han nævnte, at energibesparelser bør ses som det første skridt i EU's ambition om at reducere vores energiimport fra andre dele af verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00