Kommentar af 
Mattias Söderberg

Mattias Söderberg: COP26 er udskudt, men det er klimaforandringerne ikke

KOMMENTAR: COP26 udskydes til 2021, selvom klimakrisen stadig raser. Det kan kloden ikke vente på, og derfor må Danmark hæve ambitionerne lokalt og øge dialogen på tværs af lande i mellemtiden, skriver Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

Mens coronapandemien overbyder klimakrisen i den politiske dagsorden, er tusindvis af mennesker på flugt fra oversvømmelser i Kenya, skriver Mattias Söderberg. 
Mens coronapandemien overbyder klimakrisen i den politiske dagsorden, er tusindvis af mennesker på flugt fra oversvømmelser i Kenya, skriver Mattias Söderberg. Foto: Thomas Mukoya/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mattias Söderberg
Klimarådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

I denne uge var der planlagt klimaforhandlinger i den tyske by Bonn. Men mødet er udskudt. Det samme er klimatopmødet COP26, som var planlagt i slutningen af 2020 i den skotske by Glasgow.

Nu er COP26 foreløbigt udskudt til november 2021. Selvom forsinkelserne er forståelige og nødvendige på grund at coronapandemien, så er vigtigt at være opmærksom på, at klimaforandringerne ikke er udskudt. Og vi risikerer, at planen for at bremse klimaforandringerne kører af sporet, hvis der ikke tages konkrete initiativer for at holde FN-processen i live.

Konkrete klimainitiativer, som for alvor vil gøre en forskel, skal ske i de enkelte lande - og ikke ved store FN-møder. Men FN-møderne har stadigvæk en vigtig funktion, og lige i disse år, når vi i fællesskab afgør, om den globale temperaturstigning skal holdes under den halvanden grad, som klimaforskerne har markeret som en afgørende grænse.  

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Stilstand i FN’s klimaforhandlinger
To af de spørgsmål, som forhandles i FN, og som lige nu står stille på grund af de store forsinkelser, handler om løsninger. Dels handler det om regler for handel med CO2, og dels handler det om støtte til mennesker, der bliver ramt af klimakatastrofer, og som ikke har økonomisk mulighed for at tilpasse sig forandringerne.

Da handel med CO2 er en attraktiv løsning for mange lande, men uden regler - eller endnu værre, med dårlige regler - kan denne handel lede til øgede udledninger i stedet for at fungere som en mekanisme, der begrænser CO2-udslippet.

COP26 ef foreløbigt udskudt til november 2021. Selvom forsinkelserne er forståelige og nødvendige på grund at coronapandemien, så er vigtigt at være opmærksom på, at klimaforandringerne ikke er udskudt.

Mattias Söderberg
Klimarådgiver, Folkekirkens Nødhjælp

Rige og fattige lande har i årevis forhandlet om, hvem der skal betale for de - ofte ødelæggende - forandringer, de fattigste lande oplever. De forhandlinger er på ingen måde afsluttet, men situationen bliver mere og mere kritisk i takt med, at verdens fattigste lande rammes af vejrfænomener som tørke, oversvømmelser og kraftige storme.

De seneste uger har vi for eksempel set en stor cyklon ramme den bengalske bugt, og i Kenya og El Salvador har tusindvis af mennesker måttet flygte på grund af oversvømmelser.

Et andet vigtigt spørgsmål, som skal drøftes ved det næste klimatopmøde, er landenes nationale klimaplaner, som er en del af klimaaftalen fra Paris i 2015. Planerne kan selvfølgelig laves uden en FN-proces, men det er gennem samarbejdet i FN, at landene kan lægge pres på hinanden for at opnå højere ambitioner.

Mere dialog og handling på hjemmefronten
Nu skal det siges, at der allerede ligger et antal virtuelle møder for at holde FN-processen kørende. Det er godt, men virtuelle møder for mere end 190 lande er desværre ikke så nemme at gennemføre. Mange af møderne er derfor mindre, hvilket øger risikoen for, at små og fattigere lande slet ikke kommer med i dialogen.

Læs også

Jeg har derfor to anbefalinger til den danske regering og alle de andre regeringer, som lige nu sidder og overvejer, hvordan FN’s klimaforhandlinger skal holdes i live. For det første skal det ekstra år bruges til for alvor øge ambitionen hjemme. Det betyder, at man skal levere ambitiøse nationale klimaplaner. I Danmarks tilfælde handler det også om at presse på for at EU får lavet en ambitiøs plan.

Og for det andet skal alle lande engagere sig i intensive dialoger på tværs af landegrupper, hvor man prøver at få større forståelse for forskellige positioner. Måske skaber det også muligheder for at revidere nogle af de gamle, og stejle, positioner.

COP26 i Glasgow i november 2021 skal det blive til en succes. Klimaforandringerne er ikke sat på pause, og der er brug for handling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

0:000:00