Mette Abildgaard: "Det er et kæmpestort skridt i dansk klimapolitik. Kan vi ikke lige glæde os over det?"

KLIMALOV: Regeringspartierne har alle forpligtet sig til en ny klimalov. Derfor var tirsdag en historisk dag for den danske klimadebat, mener den konservative klimaordfører Mette Abildgaard. 

"For dælen man, hvor har vi rykket os... Undskyld, jeg trækker det ord tilbage... Vi har sørme... Det ved jeg heller ikke, om man må sige, men vi har rykket os, og det er dejligt!"

Sådan sagde en begejstret, men også lidt brødebetynget konservativ klimaordfører Mette Abildgaard. Ordene faldt nemlig på Folketingets talerstol, hvor det forventes, at man holder en ordentlig tone.

Udbruddet kom sent tirsdag aften under behandlingen af borgerforslaget om en ny klimalov. Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) sagde, at han var glad for borgerforslaget, og at regeringen netop nu arbejder på at fremlægge en ny klimalov. Oppositionen mente omvendt, at det hele gik for langsomt, og man da bare kunne vedtage borgerforslaget.

Mellem fronterne befandt Mette Abildgaard sig, som ville have alle til bare et øjeblik at anerkende, hvor historisk dagen var for klimadebatten.

"Åhh, hvor er det ærgerligt... Vi har en historisk dag i dag. Alle borgerlige partier anerkender den klimalov, vi lavede i 2014. Det er et kæmpestort skridt i dansk klimapolitik. Kan vi ikke lige bruge et øjeblik på at glæde os over det, for det er godt nok et stort skridt for klimadebatten," spurgte Mette Abildgaard bønfaldende fra talerstolen.

Regeringen forpligter sig til en klimalov
Borgerforslaget er blevet stillet af 11 miljø- og udviklingsorganisationer og samlede på under to uger de 50.000 underskrifter, som det kræver at få et borgerforslag i folketingssalen. Og forslaget flugter ifølge klimaministeren også godt med regeringens egen politik, og der vil i arbejdet med den nye klimalov derfor blive kigget nærmere på elementerne fra det, fortalte han.

Det betyder med andre ord også, at det først vil ske efter et valg.

Det fik Ida Auken fra Radikale Venstre til at efterlyse, at man forpligtede hinanden inden et valg, så det ikke sander til.

"Lige nu ville være et perfekt tidspunkt at forpligte den siddende regering til en ny klimalov. Er det ikke det helt rigtige tidspunkt at binde et flertal op på det her lige nu," spurgte Ida Auken Mette Abildgaard.

"Regeringen er forpligtet. Vi har forpligtet os til en ny klimalov. Det står ikke til diskussion. Og vi har forpligtet os til, at de seks pejlemærker i borgerforslaget skal indgå i en eller anden variant," svarede Mette Abildgaard.

Hele tirsdagens klimadebat varede mere end tre timer, og har du tid og lyst kan den findes her. Den starter fra kl. 19.00.

Forrige artikel Tørnæs kaldt i samråd om klimafinansiering i ulande Tørnæs kaldt i samråd om klimafinansiering i ulande Næste artikel Eldrup: Vejen væk fra benzin og diesel er lang og bumpet Eldrup: Vejen væk fra benzin og diesel er lang og bumpet
Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.