Debat

Mette Bock: Danmark skal gå forrest i klimakampen – men ikke alene

DEBAT: Dansk forskning skal sikre, at vi får mest mulig grøn energi for pengene, og i EU skal Danmark sikre, at vi går forrest uden at gå enegang, skriver Mette Bock (LA)

På EU-niveau skal der lægges et pres for at indføre en global CO2-afgift, skriver Mette Bock (LA) 
På EU-niveau skal der lægges et pres for at indføre en global CO2-afgift, skriver Mette Bock (LA) Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet

Klimaudfordringer og behovet for en grønnere fremtid er realiteter og vilkår, som vi skal se i øjnene og finde effektive løsninger på. Følgerne af klimaforandringerne kan mærkes i hele Europa. Temperaturerne og vandstanden stiger omkring os, og mange menneskers livsvilkår ændres markant.

Min og Liberal Alliances tilgang til EU er konstruktiv og kritisk med et skarpt blik for, hvornår EU skal gøre en forskel i grænseoverskridende problemstillinger, og hvornår medlemslandene selv skal træffe beslutninger.

Klimaudfordringerne er klart grænseoverskridende og derfor et anliggende, som skal prioriteres helt i toppen af den dagsorden, som EU skal tage fat på i den kommende periode. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vigtigst af nedbringe CO2-udslip
Den vigtigste overordnede opgave i forhold til klimaet er at nedbringe CO2-udledningen. Det er i dag alt for billigt at udlede CO2, selvom kvotepriserne er steget over den seneste tid. Der er brug for en reform af EU’s kvotesystem, så de økonomiske incitamenter til at mindske udledningen bliver mindre.

Og EU skal samtidig samlet presse på for en global CO2-afgift. Hertil kommer, at vi også på EU-niveau skal investere massivt i klimaforskning og udvikling af nye teknologier. Noget af det mest succesrige i EU-samarbejdet er faktisk de fælles investeringer i forskningsprogrammer.

Klimaudfordringerne er klart grænseoverskridende og derfor et anliggende, som skal prioriteres helt i toppen af den dagsorden, som EU skal tage fat på i den kommende periode. 

Mette Bock (LA)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet

Samtidig skal der arbejdes videre med udvikling af energiinfrastrukturen, så overskydende grøn energi uden hindringer kan transporteres til vore nabolande. Investeringer i udvikling af isolering af bygningsmassen i EU-landene er ligeledes en prioritering, der vil få langt større effekt end for eksempel anvendelsen af strukturfondene, som vi kender dem i dag.

Og endelig vil jeg nævne, at vi også bør lægge pres på nogle af verdens virkelig store syndere op på klimaområdet, Kina og Indien, i de handelsaftaler, vi indgår på EU-niveau. 

Forrest men ikke alene
Det er en klar linje i Liberal Alliances grønne politik, at Danmark i internationale sammenhænge skal gå forrest, men ikke alene. Dertil er vores størrelse, indflydelse og udledning simpelthen for begrænset. Men vi har som rigt, højt udviklet land et ansvar for at trække i den rigtige retning og sætte det gode eksempel. 

Liberal Alliance har fremlagt en ambitiøs klimaplan, hvor vi rent faktisk afsætter pengene til den grønne omstilling – en ikke helt uvæsentlig detalje i den sammenhæng. Vores plan indebærer, at Danmark skal afsætte 0,2 procent af BNP til en klimaforskningsfond. Det svarer til 3,7 milliarder kroner hvert år. Dertil kommer, at vi vil fjerne afgiften på de grønne biler helt.

Vi så som bekendt gerne registreringsafgiften helt afskaffet, men det her er et vigtigt skridt mod at få udskiftet bilparken til grønnere alternativer på sigt. Vi vil sænke elafgiften og elvarmeafgiften med 4,8 milliarder kroner, så det bliver mere attraktivt at vælge el som energikilde. Som engangsbeløb vil vi skyde 500 millioner kroner i den pulje, der i dag støtter energieffektiviseringer og –renoveringer.

Ny klimalov
Slutteligt foreslår vi en ny klimalov, der blandt andet skal etablere et klimaøkonomisk råd, der skal rådgive i, hvordan man får mest grøn omstilling for pengene. 

Ovenstående er alle initiativer, der grundlæggende dels skal sikre dansk forskning i de teknologier, der på sigt skal være med til at løse klimaforandringerne, og dels nedsætte vores nationale udledning. Vi kan i Danmark en masse - men langt fra det hele.

Der har vi brug for EU, og vi er klar til at gå forrest.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00