Midt under COP23: EU vil opstramme CO2-kvotemarkedet

KVOTEMARKED: EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet er enige om at reformere EU's skrantende kvotemarked. EU kan nu gå til forhandlingerne på COP23 med en klimatrumf på hånden, mener Lilleholt.

Foto: /ritzau/Julian Stratenschulte
Morten Øyen

Sent onsdag aften blev der sat et foreløbigt punktum for mere end to års tovtrækkeri om EU's CO2-kvotesystem.

EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådets forhandlere kunne nemlig give hinanden håndslag på en aftale om, hvordan systemet med klimakvoter (ETS) skal virke efter 2020.

Aftalen faldt på plads, mens der samtidig er COP23-klimatopmøde i Bonn, som følger op på 2015-klimaaftalen fra Paris. Nu mangler kun godkendelse af medlemslandene og Europa-Parlamentet.

”Dagens skelsættende aftale viser, at EU gør sit engagement i Paris til konkret handling. Ved at indføre den nødvendige lovgivning for at styrke EU's CO2-kvotehandelssystem og levere på vores klimamål, viser Europa igen vejen i kampen mod klimafordringer,” siger EU's klima- og energikommissær, Miguel Arias Canete, i en pressemeddelelse.

Kvotehandelssystemet kan stadig forbedres, men med aftalen har vi styrket fundamentet med armeringsjern.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Klimaminister

Den nye aftale glæder den danske klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V):

"Det er en god nyhed for klimaet og et afgørende skridt for, at EU kan levere på sin forpligtelse under Parisaftalen. EU kan gå til forhandlingerne på COP23 i Bonn med en klimatrumf på hånden," siger ministeren i en pressemeddelelse.

Kvoter kan annulleres fra 2023
Efter finanskrisen er der opbygget et stort overskud af klimakvoter. Det har medført lave kvotepriser og dermed er det blevet billigere at slippe drivhusgasser ud.

Med den nye aftale forstærkes den såkaldte Markeds-stabiliseringsmekanisme, som blev indført i 2015. Reserven bruges til at suge ubrugte kvoter ud af markedet for at få prisen på kvoter til at stige. EU's forhandlere har med den nye aftale bestemt, at fra 2023 kan kvoter fra reserven så også annulleres helt.

Det forventes, at aftalen vil føre til annullering af flere milliarder kvoter. Det vil gøre det dyrere at udlede CO2 og billigere at udbygge med vedvarende energi.

0:000:00