Miljøorganisationer hilser grønt superministerium velkommen

VALGØNSKE: Et grønt superministerium er en god idé, mener flere miljøorganisationer. Men en sammenlægning kan ikke stå alene, og de reelle forandringer kommer først, hvis en ny regering tør føre en grønnere politik, lyder det.

(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
<br>
(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

Flere indflydelsesrige miljø- og naturorganisationer tager godt imod forslaget fra Enhedslisten, Alternativet og SF om at oprette et samlet grønt ministerium, hvis magten skifter hænder efter folketingsvalget.

De mener, at et såkaldt 'grønt superministerium' kan være med til at sætte turbo på den grønne omstilling og udfordre Finansministeriets magt, der ifølge dem udgør en økonomisk bremseklods for ambitiøse klima- og miljøtiltag.

”Et grønt superministerium er rigtig god ide, som vil øge fokus på miljøet og den grønne omstilling. Det kan også skabe bedre balance mellem Finansministeriet og de grønne områder. Det er der brug for, hvis der skal postes penge i omstillingen,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Han bakkes op af Det Økologiske Råd og Dansk Ornitologisk Forening.

Jo mere opsplittet ministerierne er, jo sværere bliver det at koordinere indsatsen.

Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

Her er håbet, at indsatsen for miljø, natur og klima kan få et ekstra nøk opad, hvis et samlet ministerium bliver til virkelighed efter valget.

”Hvis den politiske linje er rigtig, er et grønt superministerium en fordel,” siger Egon Østergaard, formand i Dansk Ornitologisk Forening.

”Et grønt superministerium kan være en rigtig god ide. Men det vigtigste er i mine øjne stadig, at Finansministeriet begynder at tænke mere grønt,” supplerer Claus Ekman, direktør i Det Økologiske Råd.

Ikke kun et navn
Ifølge Dansk Ornitologisk Forening er sammenlægningen af Miljøministeriet og Fødevareministeriet, som Venstre stod for i 2015, et eksempel på, at fusioner af ministerier på det grønne område kan fungere.

”Vi hører fra embedsværket, at sammenlægningen af Miljøministeriet og Fødevareministeriet har smidiggjort nogle procedurer og gjort det lettere at samarbejde – også til fordel for natur og miljø.”

Dokumentation

Sådan er de grønne ministerier indrettet i dag

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet blev oprettet i 2007 som Klima- og Energiministeriet ved omlægning af ressortområder fra Miljøministeriet og energiområdet fra Transport- og Energiministeriet.
Et af ministeriets første større opgaver var at tilrettelægge FN-klimatopmødet COP15 i København. Første klima- og energiminister blev den daværende miljøminister Connie Hedegaard (K). 

Miljøministeriet blev oprindelig etableret i 1971 som Ministeriet for Forureningsbekæmpelse og skiftede to år senere navn til Miljøministeriet.

Fødevareministeriet har rødder tilbage til Landbrugsministeriet, der blev oprettet i 1896. Landbrugsministeriet blev senere lagt sammen med Fiskeriministeriet, og i 1997 blev Fødevareministeriet skabt gennem yderligere omstruktureringer.

I dag er Miljø- og Fødevareministeriet slået sammen til et ministerium. 

- Fakta fra Den Store Danske og mfvm.dk


0:000:00