Mindre blæst årsag til CO2-stigning

VIND: CO2-udslippet steg fra energisektoren i 2016, men havde det blæst lige så meget som i 2015, ville det have set anderledes ud, viser nye tal. Vores CO2-udslip svinger, som vinden blæser, lyder det fra ministeren.

Foto: Nikolai Linares / Scanpix
Morten Øyen

Stigningen i den danske CO2-udledning i 2016 skyldes mindre blæst end året før.

Det viser en ny opgørelse fra Energistyrelsen. Her har man set på, hvordan CO2-udslippet fra energisektoren ville se ud, hvis 2016 havde budt på lige så meget blæst i de danske vindmøller som i 2015.

Og resultatet viser, at en god vestenvind ikke er uden betydning for det danske CO2-regnskab: Havde vindforholdene i 2016 været lige så gunstige som i 2015, ville stigningen i CO2-udledningerne fra energiforbruget på 2,9 procent i stedet have været vendt til et lille fald i CO2-udledningerne.

Svinger som vinden blæser
Ifølge klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) viser det nye tal, at man skal passe på med at lægge for meget i, om CO2-udslippet falder eller stiger en smule et enkelt år.

Det er på tide at finde en standardiseret måde at tage højde for, hvordan der kan korrigeres for forskelle i, hvor meget vinden blæser i de enkelte år.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partiformand og klima- og energiordfører

”Vores CO2-udslip svinger lidt som vinden den blæser, for vi har fået opbygget et energisystem, som bliver mere og mere vejrafhængigt. Jo mere sol og vind, vi får ind i energisystemet, des større udsving vil vi også se, når vejret skifter,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Vanskeligt at styre efter
Han ønsker, at Danmark skal sigte efter at være et lavemissionssamfund i 2050, men at de politikere, som kræver delmål for CO2-reduktionen i specifikke år inden, i virkeligheden ønsker et politisk redskab, som er vanskelig at styre efter.

For når mere af elproduktionen kommer fra vindenergi og solceller, afhænger meget af vejrforholdene.

”Regeringen har et mål om, at 50 procent af energiforbruget i 2030 skal komme fra vedvarende energi. Det kan vi helt konkret måle på, om vi når eller ej. Skulle vi kun styre efter et CO2-reduktionsmål i nogle tilfældige politisk udvalgte år, kunne jeg jo sidde som klimaminister hver aften og være bekymret for, om det nu blæser tilstrækkeligt,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Embedsmænd skal på banen
I den grønne tænketank Concito giver man ministeren ret i, at variationer i vejret kan have en indvirkning på CO2-udslippet. Det er dog ikke værre, end at det er noget Energistyrelsen kan tage højde for i sine udregninger, vurderer videnschef i Concito, Torben Chrintz.

”Jeg synes, det er at trække den for vidt at sige, at så giver det ikke mening med et CO2-mål i et givent år. CO2-mål kan sagtens bruges, og ministerens embedsmænd bør kunne kompensere for vinden i regnestykkerne. Alternativt kan man regne på gennemsnit over tre år,” siger Torben Chrintz.

Det er SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, der har bedt ministeren regne på, hvad vinden betyder for CO2-regnskabet. Hun fandt det "bekymrende", at Danmarks CO2-udslip i 2016 steg for første gang i mange år og ønskede at få gravet frem, hvad årsagen til det var.

SF ønsker ny opgørelsesmetode
SF-formanden kalder det ”indlysende”, at vinden har så stor en effekt på CO2-udslippet, når andelen af vind i elforsyningen er så stor. Det er dog ikke noget, som gør CO2-mål mindre relevante, mener hun.

”Klimaproblemet er lige vigtigt, uanset hvordan vi opgør CO2-udledningen. Men det er rigtigt, at det er på tide at finde en standardiseret måde at tage højde for, hvordan der kan korrigeres for forskelle i, hvor meget vinden blæser i de enkelte år,” siger Pia Olsen Dyhr.

Hun peger på, at Energistyrelsen allerede korrigerer andre faktorer, såsom antal af graddage og nettoimport af el for at kunne vurdere de langsigtede tendenser i Danmarks CO2-udslip.

”Uden disse korrektioner ville det være næsten umuligt at gennemskue, hvor effektiv den danske klimaindsats er. Da vinden nu betyder så meget i regnskabet, skal der også korrigeres for den for at få gode tal til den politiske debat,” siger Pia Olsen Dyhr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00