Minister i samråd efter kritik fra Klimarådet: "Vi er godt i gang med at efterleve rådene"

Dan Jørgensen vil ikke anerkende præmissen om, at regeringens klimapolitik ikke er på rette spor. Der forhandles allerede om landbrugets klimaindsats, og inden sommerferien kommer en strategi for CO2-fangst og lagring, sagde ministeren på samråd.

Birk Sebastian Kotkas

Selvom Klimarådet er skeptisk, så er regeringen altså på rette spor. 

Sådan lød det overordnede budskab fra klimaminister Dan Jørgensen (S), da han onsdag effemiddag var kaldt i samråd ovenpå Klimarådets første store statusrapport efter vedtagelsen af klimaloven. 

Klimarådet dumper den nuværende kurs i klimapolitikken, som ifølge eksperterne ikke "anskueliggør", at lovens mål kan nås. Og derfor var ministeren indkaldt af Alternativets Torsten Gejl, for at give svar på, hvordan regeringen vil leve op til, at klimamålet faktisk kan nås. 

”Der er en grund til, at vi sidder her. Der er mange, der vurderer, at vi er ret meget bagud, og det er jo ikke kun Klimarådet. Det ekkoer fra alle grønne organisationer, at vi har mistet tempo,” lød det ved samrådet fra Thorsten Gejl.

Dan Jørgensen ville dog ikke anerkende præmissen om, at regeringens klimapolitik ikke er på rette spor. 

Ifølge ministeren er man allerede i fuld gang med at arbejde videre på baggrund af anbefalingerne fra Klimarådets rapport, som blev præsenteret i slutningen af februar.

”Vi var forberedte på kritikken og er også godt i gang med at efterleve rådene,” sagde Dan Jørgensen.

Hovedanbefalinger fra Klimarådets statusrapport
  • Det er Klimarådets vurdering, at regeringens samlede klimaindsats ikke anskueliggør, at klimalovens 70- procentsmål i 2030 nås. Der er således behov for nye initiativer.
  • Folketingets partier har siden juni 2020 indgået en række aftaler, som vil bringe Danmark tættere på at opfylde målet. Klimarådet vurderer, at aftalerne tilsammen vil opfylde cirka en tredjedel af behovet for nye reduktioner af drivhusgasudledninger på omkring 20 mio. ton CO2e fra seneste basisfremskrivning i juni 2020. Med aftalerne forventes en reduktion i 2030 på cirka 54 pct. sammenlignet med 1990.
  • Det er endnu uklart, hvordan regeringen har tænkt sig at opfylde de resterende cirka to tredjedele af reduktionsbehovet. Dette er kritisk, fordi tiden er knap set i lyset af opgavens betydelige omfang, og fordi regeringen i høj grad forventer at basere målopfyldelsen på nye og uprøvede teknologier.
  • Derfor er det afgørende, at der hurtigst muligt lægges en klar strategi med tidsplaner, processer og milepæle for udvikling og implementering af teknologier og initiativer, som tilsammen sikrer, at de forventede reduktioner kan nås i 2030. På den baggrund anbefaler Klimarådet:

På rette vej
Selvom regeringen fortsat mangler at pege på to tredjedele af CO2-reduktionerne frem mod 2030, vurderer klimaministeren selv, deres "udviklings- og implementeringsspor" tilsammen er nok til vise vejen dertil.









0:000:00