Minister tordner mod rød blok: I sår tvivl om energiaftalen

USIKKERHED: Fire partier vil ikke stemme for lovforslaget fra energiaftalen om at ophæve kommunernes ret til nye forbrugerbindinger. Sådan kan man ikke lave forlig, lyder det fra energiministeren. De oprørske partier får opbakning fra fjernvarmen.

Jeppe Maagaard HolmMorten Øyen

”Leger I med ilden, eller hvad er det, der foregår?”

Fakta
Resumé af lovforslaget:
 
Formålet med lovforslaget er at ophæve kommunernes adgang til at pålægge nye forbrugerbindinger i form af tilslutnings- og forblivelsespligt til kollektiv varmeforsyning. Lovforslaget giver desuden producenter af varme ved eldrevne varmepumper mulighed for at indregne et overskud i prisen, hvis varmen leveres til et kollektivt varmeforsyningsanlæg. Disse dele af lovforslaget er en opfølgning på energiaftalen af 29. juni 2018 mellem alle Folketingets partier. 

Kilde: ft.dk

Sådan lød det fra en tydeligt irriteret energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), da han højst utraditionelt tog ordet under Folketingets andenbehandling af lovforslaget om at ophæve kommunernes mulighed for at pålægge forbrugerne den kollektive varmeforsyning.

Normalt er andenbehandlingen en kort koreograferet seance, hvor Folketingets formand meddeler, at forslaget sendes videre til tredjebehandling og dermed afstemning. Men sådan blev det ikke denne gang.

Frygter usikkerhed
Forinden havde Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet nemlig meddelt, at de ikke vil stemme for lovforslaget i sin nuværende form.

Sådan kan man ikke lave forlig i Folketinget. Det er simpelthen ikke ansvarligt.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energiminister

Partierne mener, lovforslaget sætter en række kommuner og fjernvarmeselskaber i en usikker situation, og derfor vil de i stedet stemme gult – altså hverken for eller imod – når lovforslaget kommer til afstemning i Folketinget på torsdag.

Den melding blev ikke vel modtaget af ministeren, som mente, den linje ”i allerhøjeste grad” rejser tvivl om, hvorvidt energiaftalen er gældende.

Det er uansvarligt
Ifølge ministeren er det ”at stemme gult det samme som at stemme rødt.”

”For næste gang er der nogle andre, som synes, der er et andet hjørne, man ikke vil stemme for. Sådan kan man ikke lave forlig i Folketinget. Det er simpelthen ikke ansvarligt,” sagde energiminister Lars Chr. Lilleholt og lod forstå, at han var ”dybt, dybt forundret”, inden han tilføjede:

”Jeg har brug for en melding i dag, om at de partier bakker op om energiaftalen.”

0:000:00