Ministerier på stribe har ingen nedskrevne retningslinjer om sexisme og sexchikane

SEXCHIKANE: Hverken Statsministeriet, Finansministeriet eller Klimaministeriet har formelle retningslinjer om sexisme, og ingen ministerier i Danmark undersøger problemets omfang på tilfredsstillende vis, vurderer eksperter.

Klima-, energi- og forsyningsministeriet er blandt de ministerier, som i kølvandet på Me Too-debatten vil udarbejde nedskrevne retningslinjer for seksuel eller kønsbetinget chikane.
Klima-, energi- og forsyningsministeriet er blandt de ministerier, som i kølvandet på Me Too-debatten vil udarbejde nedskrevne retningslinjer for seksuel eller kønsbetinget chikane.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Ministeriernes indsats mod sexisme og sexchikane blandt egne medarbejdere har over bred kam været for dårlig.

Sådan lyder kritikken fra Djøf, Institut for Menneskerettigheder og Kvinfo på baggrund af aktindsigter i ministeriernes arbejdspladsvurderinger (APV’er) og nedskrevne retningslinjer, som Altinget har søgt.

Organisationerne hæfter sig ved manglende retningslinjer på området i flere ministerier og styrelser samt de få og ukonkrete spørgsmål i APV-undersøgelserne.   

”Konsekvensen er, at medarbejdere kan opleve krænkelser som et individuelt problem, de selv skal løse, selvom det står i loven, at det er arbejdsgiverens ansvar at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø,” siger Edith Jakobsen, arbejdslivspolitisk chef i Djøf.  

”Vi ved, at alene det at have en politik på området virker forebyggende. Så det bør alle ministerier selvfølgelig have." 

Edith Jakobsen
Arbejdslivspolitisk chef, Djøf

Manglende retningslinjer
Hverken Finansministeriet eller dets underliggende styrelser - Økonomistyrelsen, Statens Administration, Statens IT og Digitaliseringsstyrelsen - har nedskrevne retningslinjer om sexisme og sexchikane.*

Det samme gælder Statsministeriet og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som efter MeToo-bølgen skyllede ind over Slotsholmen i begyndelsen af efteråret dog har besluttet at få retningslinjerne på plads hurtigst muligt.

”Det er jo oplagt, at ministerierne som offentlige myndigheder, der er forpligtet på at arbejde for ligestilling og indarbejde det i hele deres arbejde, går foran ved også at have klare retningslinjer og en åbenhed om, at seksuel chikane ikke er acceptabelt og skal forebygges blandt de ansatte i ministerierne."

Morten Emmerik Wøldike
Chefkonsulent, Institut for Menneskerettigheder

”Statsministeriet har endnu ikke en nedskrevet politik i forhold til seksuel eller kønsbetinget chikane med videre. Direktionen har primo oktober 2020 besluttet, at der skal udarbejdes en nedskrevet politik, og at dette skal ske snarest muligt,” skriver Statsministeriet til Altinget.

Det er dog ”kommunikeret tydeligt” over for medarbejderne, at "seksuelle eller kønsbetingede krænkelser ikke accepteres", ligesom ministeriet har "betonet de forskellige interne og eksterne kanaler, ansatte vil kunne anvende til at gøre opmærksom på eventuelle forhold", lyder det.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet medgiver, at departementet "naturligvis" bør have nedskrevne retningslinjer om krænkende adfærd. 

Dokumentation

Disse ministerier har ingen nedskrevne retningslinjer om sexisme og sexchikane

  • Statsministeriet har ingen nedskrevne retningslinjer på området, men arbejder på at få dem på plads. 
  • Finansministeriet har ingen nedskrevne retningslinjer og har ikke besvaret Altingets uddybende spørgsmål. 
  • Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har ingen nedskrevne retningslinjer, men arbejder på at få dem på plads.
  • Miljø- og Fødevareministeriet har "lokale retningslinjer", men arbejder på en generel politik om kønskrænkende adfærd. 

Samtlige ministeriers APV-undersøgelser, som Altinget har set, kritiseres for at have for få og ukonkrete spørgsmål om sexisme og krænkende adfærd. 

Transport- og Boligministeriet er ikke vendt tilbage med besvarelse på Altingets spørgsmål om håndtering af sexisme og sexchikane. 


0:000:00