Ministre enige om europæisk klimatold: Det skal være slut med at underminere EU's klimaindsats

EU’s finansministre er blevet enige om at indføre en klimatold for at sikre, at CO2-intensiv produktion i mindre grad flyttes ud af EU. Målet er mere fair konkurrence og en klimaindsats, der også slår igennem globalt. DI og Dansk Metal bakker op.

Sammen med de fleste af sine finansministerkollegaer i EU har Nicolai Wammen nikket ja til at indføre en klimatold, så EU's industrivirksomheder ikke kan flytte klimaskadelig produktion til tredjeverdenslande uden at skulle betale for det.
Sammen med de fleste af sine finansministerkollegaer i EU har Nicolai Wammen nikket ja til at indføre en klimatold, så EU's industrivirksomheder ikke kan flytte klimaskadelig produktion til tredjeverdenslande uden at skulle betale for det.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Det har ikke den store effekt på klimaet, når EU nedbringer sin egen CO2-udledning, hvis produktionen i stedet bare flytter til lande, der har lavere klimamæssige standarder.

Det problem vil EU-landene gøre op med ved at indføre en klimatold.

EU-Kommissionen fremlagde tiltaget i sommer, og tirsdag vendte EU's finansministre tomlen i vejret, da de mødtes i Bruxelles.

Udflytning af CO2-intensiv produktion skal ikke "underminere EU’s klimaindsatser" i fremtiden, fastslår ministrene, og det betyder, at importører af varer til EU skal købe certifikater svarende til de faktiske CO2-udledninger, som er indlejret i varen.

Det drejer sig om varer som jern, stål, aluminium, cement, gødning og elektricitet.

Tiltaget er et centralt element i EU’s "Fit for 55"-pakke, der går ud på, at CO2-udledningerne i EU skal være reduceret med mindst 55 procent i 2030, og at Unionen skal være helt klimaneutral i 2050.

Klimatolden skal efter planen sikre, at EU-landenes klimatiltag får effekt på global plan, og at europæiske virksomheder med tiden får glæde af en mere fair konkurrence.

"Det her er et kæmpe skridt mod at reducere CO2-emissionerne. Vi bliver det første kontinent, der vedtager den slags mekanisme. Det er en stor europæisk sejr," lød det fra Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, på ministermødet i Bruxelles.

På ministermødet deltog den danske finansminister, Nicolai Wammen (S), også, og han fortalte, at klimatolden kan være et vigtigt tiltag i forhold til at undgå nogle af de negative bivirkninger, der kan være ved grøn omstilling.

0:000:00