Mød manden, der skal sælge vindmøller og vandpumper i Texas

INTERVIEW: Jacob Vind taler meget om døråbnere. Som ny generalkonsul i Houston, Texas, skal han hjælpe danske virksomheder undervejs i deres eksporteventyr. Vand, vind og affald er i fokus.

Foto: Flickr
Kasper Kaasgaard

Hvis den amerikanske stat Texas var et land, ville dets økonomi være verdens 10. største. Og den vokser hastigt.

Den vækst skal danske virksomheder i højere grad have del i, mener regeringen. Derfor åbner den næste år et generalkonsulat i statens største by, Houston.

Posten som generalkonsul er tilfaldet Jacob Vind. Han sidder i dag i Californien, hvor han arbejder i Eksportrådet. Fra nu af skal han dog spore sig ind på, hvor danske virksomheder kan ramme en guldåre i Texas.

”Texas er den største vindstat i USA. Det kræver ikke en ph.d. i markedsforståelse at vide, at Danmark kan noget unikt på vindområdet. Der får vi nu en mulighed for at være til stede lokalt i markedet,” siger Jacob Vind.

Fakta
Danmarks nye generalkonsulat i Houston hører under Udenrigsministeriet. Handelsdelen bliver drevet af Eksportrådet.

Rådet har til formål at give danske eksportører de bedst mulige betingelser for at klare sig i den internationale konkurrence og til, at udenlandske virksomheder vælger at etablere sig i Danmark.

En forundersøgelse har identificeret syv brancher, hvor danske virksomheder har særligt eksportpotentiale i Texas:
  • Vind
  • Vand
  • Maritimt
  • Olie og gas
  • Affald og biogas
  • It
  • Sundhed og bio-tech

Kilde: Udenrigsministeriet

Selvom det på nogle områder er nemt at se et potentiale, er det ikke ensbetydende med, at det er nemt at indfri. Derfor er den kommende generalkonsul i gang med at se på, hvor flere virksomheder i samspil kan levere unikke løsninger.

”Vi giver os ikke i blinde i kast med at sælge danske markedsløsninger. Først tager vi en snak med både de lokale og de danske aktører. Formålet er at finde ud af, hvor vores styrkepositioner er – også ned i subsektorer,” siger Jacob Vind.

Vi vil gerne bruge vores ministerkorps, som alligevel rejser verden rundt, som døråbnere for at lave kommercielt orienterede aftaler.

Jacob Vind
Kommende generalkonsul

Vigtig ekspertviden
Et eksempel er vandsektoren. Texas står foran store investeringer i vandinfrastruktur. Derudover har orkanen Harvey understreget behovet for klimatilpasning. Hvis udviklingen i området skal fortsætte, er der brug for bedre garderinger mod blandt andet oversvømmelser.

Mange danske virksomheder har ekspertise på hver deres felt, der kan være nyttigt i den sammenhæng. Jacob Vind fremhæver både planlægning, pumper og ventiler.

På konsulatet vil han ansætte specialister på de felter, han identificer som bedst egnede.

0:000:00