Morten Helveg: Macron fyrer ikke for gråspurvene

DEBAT: Frankrigs nye præsident, Emmanuel Macron, bringer en bølge af godt nyt for klimaet og energieffektiviseringen med sig. De fattigste husholdninger vil kunne mærke Macrons politiske prioriteter meget konkret i deres hverdag, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Af Morten Helveg Petersen
Medlem af Europa-Parlamentet, Radikale

Selvom Emmanuel Macron kun lige har fået nøglerne til Élysée-palæet og Frankrigs fremtid, er der god grund til at glæde sig til at den 39-årige socialliberale komet smøger ærmerne op.

Det gælder i dén grad også på klima- og energiområderne og hvad angår bæredygtighed og grøn omstilling. 

Vi ved, at Paris-aftalen huserer i det øverste lag af Macrons politiske prioriteter. Vi ved også, at han vil forsøge at presse på over for andre lande, der vakler i troen.

Det har han angiveligt allerede pointeret under sin første telefonsamtale med den amerikanske præsident Trump lige efter valget.

Macron vil vise vejen mod et grønnere Europa
Macron gik til valg på en plan om at spendere 15 milliarder euro på omstilling fra sort til grøn energi, mindre kul, meget mindre atomkraft og rigtig meget mere vedvarende energi.

Og han har ikke efterladt nogen tvivl om, at han også har blikket skarpt rettet på især transportsektoren og på landbrugssektoren. Han vil den grønne omstilling, han vil den økologiske omstilling.

Macron blev i valgkampen og sidenhen fortsat beskyldt for at være for ukonkret i sine politiske udmeldinger. Hvorfor enhver kunne tolke sine egne forventninger og forhåbninger ind i hans En Marche-projekt. Det er en sandhed med modifikationer, for på nogle områder er Macron så konkret, at han faktisk er foran både Danmark og Europa.

Lad mig give et eksempel fra min egen hverdag. Netop nu arbejder jeg intenst med energieffektivisering af bygninger, som står for omkring 38 procent af Europas energiforbrug.

Det er fremdeles et område, hvor der er ufattelig meget at vinde, hvis vi renoverer og bygger nyt på den rigtige måde. Dertil kommer en række positive sideeffekter. Derfor er det måske knap så overraskende, at Macron har proklameret:

 • At han vil tilbyde de fattigste husejere – blandet andre dem på landet og i forstæderne – en energirevision af deres bolig.
 • At han vil oprette en offentlig fond på 4 milliarder euro, som frem mod 2022 skal hjælpe de fattigste boligejere med til at finansiere energirenovering.

Sætter fart på energibesparelser
Ifølge Macron er der alt, alt for mange boliger i Frankrig, som i årevis har trængt til renovation. Det vil han nu ændre på, og han vil gøre det ordentligt.

Det skal være godt for borgernes sundhed, for deres pengepung og for miljøet.

Og hvordan gør man så det?

Det var jeg ude og se på i sidste uge. Scenariet var et lille rækkehus i et socialt boligområde i Anderlecht, som vi i Danmark nok bedst kender som det bedste, Bruxelles har at byde på i fodboldens verden.

Huset fremstod fuldkommen renoveret og skal, fik jeg fortalt, fungere som en prototype for resten af boligområdet, der blandt andet tæller yderligere 86 af samme type rækkehuse.

Huset blev oprindeligt bygget i 1920 og var inden renovationen så medtaget, at det havde været komplet ubeboeligt de seneste otte år.

Det eneste, der var værd at bevare, var husets vægge og tag. Så det havde fået den helt store tur ud fra en filosofi om at optimere alle elementer i huset: isolering, opvarmning, ventilation, lys etc. Alt kunne styres fra en lille remote og en smartphone.

De mange smarte teknologier er med til at facilitere den naturlige luft i stedet for at producere mekanisk luft. Huset gør brug af de naturlige ressourcer: luft og lys.

Renoveringen giver ikke blot energibesparelse og forbedringer i forhold til klimaet – den skaber også bedre leveforhold for beboerne. Renoveringen forbedrer nemlig både helbred og komfort, hvilket er væsentlige aspekter.

Hvis vi skal løfte de langsigtede mål med energibesparelser i bygninger på europæisk plan, og det skal vi, så kræver det, at vi medtænker alle typer af beboere – i særlig grad dem med få eller ingen penge til at istandsætte. Præcis som Macron har gjort det i sin plan.

Det vil jeg bringe med ind i arbejdet med den revision af det europæiske bygningsdirektiv, som vi arbejder på at modernisere lige nu i Europa-Parlamentet.

Ambitionen med det arbejde er intet mindre end at skabe de rammer, som for alvor vil kunne sætte fart i den energi- og miljørigtige bygningsrenovering i hele Europa.

Forrige artikel DONG: Danmark skal indfri sine ambitioner for havvind DONG: Danmark skal indfri sine ambitioner for havvind Næste artikel Dansk Energi: Enig med kommissionen – lad el klare klimamålene Dansk Energi: Enig med kommissionen – lad el klare klimamålene
 • Anmeld

  Peter Lundsgaard

  Hænger det sammen ?

  Vi er vel alle enige i at der er bedst for menesker og samfund at folk bor i huse der ikke er piv utætte eller fugtige og så videre... Også fint at ville gøre noget ved problemet, men er det statens opgave ? Og HÆNGER DET SAMMEN at renovere ? Eksemplet med et hus fra 20'erene som var i så dårlig stand at det var ubeboeligt i flere år lyder på mig mere som et hus der burde have været revet ned og jeg forestiller mig at det ville være billigere og endnu mere energi rigtigt at opføre et helt nyt hus istedet.

  Anyway, jeg syntes vi savner noget økonomisk information og sammenligninger omkring de renoveringer i det gode eksempel i Anderlecht for at kunne vurdere om ikke bare der havde været klogere at rive det ned og bygge noget nyt.....

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.