Debat

Nature Energy: Biogassen gør din bøf mere klimavenlig

DEBAT: Teknologien til at gøre kød mere klimavenlig findes allerede. Ved at bruge biogas i produktionen af oksekød behøver vi ikke fjerne bøffen fra danskernes tallerken, skriver Ole Hvelplund. 

Bøffer kan godt være bæredygtige, mener Ole Hvelplund.
Bøffer kan godt være bæredygtige, mener Ole Hvelplund.Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Hvelplund 
Direktør for Nature Energy

Onsdag 19. september samledes en række af verdens førende eksperter inden for bæredygtige fødevarer i København for at drøfte et meget centralt spørgsmål; hvordan kan vi brødføde 10 milliarder mennesker i 2050 på en bæredygtig måde?

Det er på én og samme tid et stort og komplekst spørgsmål og en bunden opgave. World Overshoot Day – dagen, hvor vi har brugt de ressourcer, som Jorden kan nå at regenerere på et år – falder tidligere år for år. Den udvikling kan ikke fortsætte.

Værten for konferencen var Danish Crown – verdens største producent af grisekød og en af verdens største producenter af oksekød. Formålet med konferencen var at samle inspiration og samarbejdspartnere, der kan og vil bidrage til den grønne omstilling af fødevaresektoren. Det er netop det, FN’s verdensmål handler om. Vi kan ikke løfte opgaven selv, men sammen kan vi gøre en forskel. Både politisk, blandt forbrugerne og blandt os i erhvervslivet. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Bæredygtigt kød
Se blot på oksekød, som er blevet udnævnt til en af de største klimasyndere inden for fødevarer. Her kan den grønne gas – biogas – ved at blive sat ind som et led i produktionskæden styrke den grønne omstilling markant. Ved at køre gyllen fra en kvægproduktion gennem et biogasanlæg kan vi reducere udledningen af skadelige klimagasser fra en bøf med 10 procent. Det er et betydeligt klimabidrag. Og det er tilmed en løsning, som vi kan indføre med meget små ekstra omkostninger – teknologien er nemlig udviklet.

Ved at finde en ny bæredygtig måde at producere oksekød på undgår vi tilmed at miste de mange arbejdspladser, som en nedgang i 10 procent i produktionen af for eksempel oksekød ville medføre. For slet ikke at tale om, at vi ikke behøver at fjerne den bøf fra danskernes tallerken, som vi er mange, der gladeligt spiser. 

Ved at køre gyllen fra en kvægproduktion gennem et biogasanlæg kan vi reducere udledningen af skadelige klimagasser fra en bøf med 10 procent.

Ole Hvelplund
Direktør i Nature Energy

Biogassen omdanner nemlig det, vi gerne vil af med, til noget, vi har brug for. Når vi sender madaffald og gylle gennem et biogasanlæg, får vi grøn og CO2-neutral gas, som kan opvarme vores huse og holde fremtidens lastbiler og bussers hjul i gang med grønt brændstof. Og det er ikke det eneste. Vi får også grøn gødning. Det betyder færre drivhusgasser og mindre udvaskning, når danske landmænd kører den grønne afgassede gødning ud på deres marker.

Danmark er ikke et forbudsland
Danmark har altid været et grønt foregangsland. Det skal vi blive ved med at være, og derfor skal vi i Danmark naturligvis også gå forrest, når det kommer til den grønne omstilling af fødevaresektoren.

I Nature Energy er vi klar med både teknologi og investeringer, og i lyset af det historisk brede energiforlig synes tiden moden til, at vi som samfund for alvor omfavner den grønne omstilling som en mulighed frem for en begrænsende spændetrøje.

Danmark er ikke et forbudsland, og danskerne bryder sig ikke om at blive fortalt, hvordan de skal prioritere deres privatliv. Men jeg er overbevist om, at det vil gøre en forskel for mange, hvis deres bøf blev mere klimavenlig. Og den opgave glæder vi i Nature Energy os til at løfte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Hvelplund

Adm. direktør, Nature Energy
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00