Debat

Naturgasdirektør: Nul brændselsbinding er lig med mere biomasse

DEBAT: Når der bliver sagt ”ophæv brændselsbindingen”, så betyder det lutter biomassevarme. Det kan føre til forbrug af den virkelig skadelige slags, skriver Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN Naturgas I/S.

Foto: HMN Naturgas I/S
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Juhl
Administrerende direktør i HMN Naturgas I/S

Grundbeløbet skal udfases. Det kræver selvfølgelig svar fra både branche og politikere på, hvordan den udfordring skal løses.

Her er det interessant her på Altinget at læse interviewet med Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen 6. februar.

På den ene side lyder det tilforladeligt, når han siger, at politikerne skal ophæve brændselsbindingen som svar på grundbeløbets bortfald i 2018. Men samtidig smider han masken og fortæller os, at han vil have bindingen til naturgas fjernet, fordi han vil give værkerne mulighed for at brænde biomasse i rene varmekedler.

Fakta
Deltag i debatten!

Det er jo forkert, hvis nogen påstår, at brændselsbindingen for de decentrale værker forhindrer det, politikerne taler om: flere varmepumper.

For dem må værkerne gerne etablere. Brændselsbindingen handler alene om, hvad man må brænde. Gas eller biomasse. Så når Kim Mortensen taler om at lempe brændselsbindingerne, så handler det i virkeligheden om at give mulighed for at etablere fliskedler, altså ren biovarme.  

Brændselsbindingen handler alene om, hvad man må brænde. Gas eller biomasse.

Susanne Juhl
Administrerende direktør i HMN Naturgas I/S

Mindre biomasseforbrug – mere el
Hvad vil konsekvenserne være? Det vil være at fastlåse Danmark til endnu mere biomasseforbrug. Og endda forbrug af den virkelig skadelige slags, hvor man ikke har effektiv samproduktion af el og varme – men rene varmekedler.

Så vidt jeg har forstået på det brede politiske flertal, så er der en vis skepsis over for at øge det samlede biomasseforbrug, da det ikke just er en farbar fleksibel vej frem for at sikre den elektrificering, der også ønskes.

Senest har Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, advaret mod en forceret udbredelse af biomassekedler hos de decentrale værker.

Derfor denne opfordring til, at politikere lige spidser ører en ekstra gang, når talen falder på ”at ophæve brændselsbindingen”. 

Ordene dækker bare over trangen til at brænde noget, der ikke er afgiftsbelagt – i dette tilfælde afgiftsfritaget flis.

Halver afgiften på naturgas, og sæt gang i elmarkedet
Hvad gør vi så med de decentrale værker, der får meget høje varmepriser som følge af grundbeløbets bortfald?

En mulighed er at halvere afgiften på naturgas til kraftvarmeproduktion de næste fem år. Det vil kompensere fjernvarmeforbrugerne for en stor del af ekstraregningen, og samtidig vil det gøre kraftvarmeværkerne mere konkurrencedygtige i elmarkedet.

Det vil igen betyde, at kapaciteten til at producere el på værkerne bevares. Det har vi brug for i fremtiden. Og sidst, men ikke mindst, vil staten fortsat få et afgiftsprovenu fra gassen, som ellers vil mangle.

For nogle få værkers vedkommende bliver vi måske nødt til at erkende, at det er gået for vidt med udbredelse af fjernvarme, og vi derfor nu skal i gang med at give en skrotningspræmie til nogle af de kunder, som er bundet til fjernvarme, der i fremtiden bliver alt for dyr og ineffektiv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Juhl

Formand, Hofor, bestyrelsesmedlem, Politiken Fonden, DTU, Nunaoil og Evida
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999), MSC (London)

0:000:00