Debat

Noah: Modstanden mod Baltic Pipe er nødvendig og retfærdig

DEBAT: Civile ulydigheds-aktioner i de områder, hvor Baltic Pipe skal bygges, er nødvendige for at få politikernes øjne op for, hvor skadeligt projektet er. Retfærdigheden er på klimaaktivisternes side, skriver Miljøbevægelsen Noah.

Demonstrationer, happenings, debatindlæg, lokale møder, aktioner og blokader skal få beslutningen om Baltic Pipe til at vakle, skriver Jacob Sørensen fra Noah.
Demonstrationer, happenings, debatindlæg, lokale møder, aktioner og blokader skal få beslutningen om Baltic Pipe til at vakle, skriver Jacob Sørensen fra Noah.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Sørensen
Researcher, Miljøbevægelsen Noah

I oktober skrev klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) under på den sidste tilladelse, der manglede, før byggeriet af Baltic Pipe kunne starte.

Det var i sidste øjeblik, for gasrørledningen skal være klar, inden Polens nuværende gaskontrakt med Rusland udløber. Den statslige virksomhed Energinet har ellers markedsført projektet med, at projektet vil erstatte kul med gas. Hvis du er en af dem, som er hoppet på den limpind, er du blevet snydt.

Godt nok udleder gas kun halvt så meget CO2 som kul per produceret kilowatttime. Men det vil kræve, at Polen river sine kulværker ned og bygger gasværker i stedet. Det er ikke planen!

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Formålet er at gøre Polen uafhængig af gas fra Rusland. EU støtter ikke projektet med to milliarder kroner på grund af klimaet, men for at sikre energi-forsyningssikkerheden.

Og selv hvis samtlige polske kulkraftværker bliver ombygget, fordi nu er det norsk og ikke russisk gas, som flyder i rørene, er 50 procents reduktion af klimagasser ikke nok.

EU støtter ikke projektet med to milliarder kroner på grund af klimaet, men for at sikre energi-forsyningssikkerheden.

Jacob Sørensen
Researcher, Miljøbevægelsen Noah

Et gasværk kan forventes at leve i 30 år. Og om 30 år, i 2050, skal udledningen af klimagasser være nul, hvis vi skal have blot en lille chance for at opfylde Parisaftalen. Hvis vi skal have en nogenlunde chance for at nå Parisaftalen, skal udledningen være nul i 2040.

Læseren kan selv slå det op: Det er første figur i 'Summary for Policymakers' i 1,5-graders-rapporten fra IPCC.

Kan være grundlovsstridigt
Når Baltic Pipe er bygget, skal den føre gas fra et norsk gasfelt, som delvist er ejet af polsk kapital, gennem Danmark til Polen. Det går ud over en masse mennesker og landbrugsjord langs ruten, når en lang bramme skal graves. Ejendom og jord bliver eksproprieret af staten, og der kommer restriktioner på, hvad zonen langs røret må bruges til fremover.

Naturligvis er det vigtigt at påvirke Polen gennem samarbejde. Men er samarbejde om fossilgas (også kaldet naturgas) den rigtige måde at skabe opbakning til et bedre Polen? Nej.

Danmark og EU burde hjælpe Polen med at opbygge brændselsfrie energisystemer og skabe social retfærdighed for dem, der skal finde nyt job, i takt med at arbejdspladserne i den sorte og brune energisektor forsvinder. Det er sådan, Polen og EU skal slippe ud af afhængigheden af russisk gas og skabe forsyningssikkerhed.

Et vanskeligt, ubesvaret spørgsmål er, om Baltic Pipe strider mod grundloven. Et projekt af den kaliber skal ifølge grundloven være i almenvellets interesse. Det er det måske nok historisk set, men definitionen på almenvellets interesse er ikke mejslet i granit.

Siden vedtagelsen af Parisaftalen og det store bevidsthedsskred, som opstod i kølvandet på de første skolestrejke for halvandet år siden, er det ikke længere så sikkert, at Baltic Pipe er i almenvellets interesse.

Stop, mens tid er
Harboøre Tange er et godt eksempel på, hvordan det kommer til at gå med Baltic Pipe. Cheminova gravede tonsvis af kemikalier ned ved Harboøre Tange i 1950'erne og 1960’erne. Alt foregik lovligt, myndighederne godkendte det, og Cheminova nedgravede kun det, de havde fået lov til.

Vi ved nu, at myndighederne aldrig skulle have givet tilladelserne. Oprydningen har kostet det offentlige millioner og atter millioner, og halvanden generation efter hænger vi stadig på en kæmpe regning og må leve med de miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser.

Det er det samme med Baltic Pipe. Regeringen har godkendt projektet, alt er lovligt. Der er ingen at drage til ansvar, når det om fem, ti eller tyve år erkendes, at det var en forkert beslutning.

Så det er med at få Baltic Pipe stoppet, mens tid er. Og det kan lade sig gøre.

Det viser forliset af den store gasterminal i Gøteborg, som blev stoppet i september efter massive blokader og civile ulydighedsaktioner. Og sidste vinter blev byggeriet af en gasrørledning mellem Frankrig og Spanien stoppet, selvom mange strækninger allerede var bygget.

Civil ulydighed kan være nødvendigt
Beslutningen om at tillade byggeriet af Baltic Pipe er taget på baggrund af en sådan-plejer-vi-at-gøre-tankegang. På trods af at en ny gasrørledning er i direkte modstrid med EU's nuværende klimamål og den danske aftale om en klimalov, er det ikke lykkedes for Dan Jørgensen at sige nej til projektet.

Weekendens civile ulydighedsaktion i Everdrup, hvor klimaaktivister forsøgte at besætte et eksproprieret hus, som efter planen skal rives ned for at gøre plads til Baltic Pipe, kan være det, der skal til, for at stoppe projektet og skabe den folkelige opmærksomhed, der giver Dan Jørgensen legitimitet til at modsætte sig sine embedsmænds anbefalinger og det utidssvarende EU-ønske om at bruge løs af klimaskadelige brændsler, bare de er produceret i EU eller hos nære allierede.

I virkeligheden er det simpelt. Retfærdigheden er på klimaaktivisternes side. De skal bare lave flere demonstrationer, happenings, debatindlæg, lokale møder, aktioner og blokader. Og når flere ser sammenhængen mellem klima, vores generations ansvar og Baltic Pipe vakler Dan Jørgensens administrative beslutning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Sørensen

Klima- og energipolitisk medarbejder, NOAH

0:000:00