Nøgleaktører kritiserer klimapartnerskaber: Det har været en lukket proces

KRITIK: En lukket proces, hvor en smal kreds har tegnet de store linjer uden tilstrækkelig involvering af de berørte parter. Sådan beskriver Dansk Fjernvarme og Dansk Affaldsforening arbejdet i deres klimapartnerskaber, som netop har givet deres anbefalinger til regeringen.

Mette Frederiksen præsenterede 13 klimapartnerskaber på Marienborg i november sidste år
Mette Frederiksen præsenterede 13 klimapartnerskaber på Marienborg i november sidste årFoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Først når coronakrisens værste dønninger har lagt sig, får politikerne mulighed for at granske klimapartnerskabernes anbefalinger, som netop er overdraget til ministerierne. Og når de gør det, skal de have for øje, at ikke alle aktører føler ejerskab over væsentlige dele af anbefalingerne.

Fakta
Regeringens klimapartnerskaber

Statsminister Mette Frederiksen præsenterede i november regeringens 13 klimapartnerskaber ved et møde på Marienborg. De 13 partnerskaber repræsenterer alle grene af dansk erhvervsliv.

Dansk erhvervsliv har en helt central rolle i den grønne omstilling, og med klimapartnerskaberne ønsker regeringen at indgå et tæt samarbejde med erhvervslivet om, hvordan man kan bidrage til at løse klimaudfordringerne.

Klimapartnerskaberne består af erhvervslivets egne forpligtelser til reduktioner og initiativer samt regeringens forpligtelser til de initiativer, som vil indgå i regeringens klimahandlingsplan i løbet af 2020, samt en forståelse om et løbende samarbejde herom.

Der er således tale om en gensidig forpligtelse til at arbejde for at opnå regeringens mål om 70 procents reduktion i drivhusgasudledningerne. 

Kilde: Erhvervsministeriet og regereingen.dk

Det mener både Dansk Fjernvarme og Dansk Affaldsforening.

De to centrale aktører føler sig nemlig ikke tilstrækkeligt involveret i processen, som de betegner som en lukket proces, hvor en smal kreds har tegnet de store linjer.

Og det bærer de endelige anbefalinger også præg af, lyder det.

Det er ikke en samlet anbefaling fra hele sektoren for energi og forsyning, for kun dele af sektoren har været tilstrækkeligt involveret.

Kim Mortensen
Direktør i Dansk Fjernvarme

”Det er ikke en samlet anbefaling fra hele sektoren for energi og forsyning, for kun dele af sektoren har været tilstrækkeligt involveret,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der repræsenterer leverandørerne af fjernvarme til 1,7 millioner husstande i Danmark.

Manglende åbenhed
Selvom han anerkender, at der i rapporten kan findes flere gode anbefalinger, mener han ikke, at involveringen af forsyningssektoren har været tilfredsstillende.

”Bedre boligopvarmning kan levere en stor del af de reduktioner, politikerne efterspørger. Derfor forventer vi, at politikerne vil være interesseret i en strategi for boligopvarmning, når de skal forhandle en klimahandlingsplan.”

Men det fylder alt for lidt i anbefalingerne, mener Kim Mortensen og peger konkret på udnyttelsen af overskudsvarme.

”Selvom man allerede i dag har mulighed for at opvarme omkring 200.000 boliger med overskudsvarme, fylder det meget lidt i anbefalingerne,” siger han.

0:000:00