Debat

Norlys: Virksomheders værdi skal også måles på grønt samfundsbidrag

DEBAT: Erhvervslivets aktører møder større og større forventninger til at tage mere samfundsansvar. Men i virkeligheden bør vi tale mere om, hvem der tager et samfundslederskab på sig i den grønne omstilling, skriver Niels Dueldahl.

Virksomhederne har pligt til at påtage sig et grønt lederskab, der bidrager til samfundet, skriver Niels Duedahl. 
Virksomhederne har pligt til at påtage sig et grønt lederskab, der bidrager til samfundet, skriver Niels Duedahl. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Duedahl
Adm. direktør i Norlys

I en december måned, hvor der er landet aftaler om en grøn skattereform, grønnere bilparker samt en ny grøn kurs for olieudvinding i Nordsøen, så må man sige, at politikerne på Christiansborg begynder at levere. 

Der hersker efterhånden ingen tvivl om, at Danmark er et ambitiøst land – det er vores målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 procent et lysende eksempel på. Målsætningen er ganske vist også udstukket med bred enighed på Christiansborg - men den er også baseret på en speciel præmis:

Danske CO2-reduktioner vil have minimal reel klimaeffekt på det globale regnskab.  

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Så hvorfor er vi så ambitiøse i Danmark? Vi vil være ledende på klimaområdet, vi vil inspirere med vores innovative teknologiske løsninger og herved vise vejen for de større nationer. Kort sagt forsøger vi at tage et globalt samfundslederskab, selv om vi ikke egentlig behøver at gøre det. 

Virksomheder skal vise lederskab
Denne tankegang bør også leve i det danske erhvervsliv. Det er afgørende, at virksomhedernes indsats ikke alene bliver skåltaler og brede hensigtserklæringer i CSR-rapporter. Vi i virksomhederne må vise lederskab og mod. Danmark har brug for flere virksomheder, som er risikovillige på nye teknologier og grønne løsninger.  

Ledelsesdilemmaet gror i balancen mellem vores finansielle og non-finansielle mål. Men vi har også en pligt til at være bæredygtige i vores ledelsesadfærd.

Niels Duedahl
Adm. direktør, Norlys

Jeg tror på, at ledelse handler om værdier, og mine medarbejdere skal altid arbejde ud fra et klart formuleret værdigrundlag: Ordentlighed, fællesskab, ambitioner. Dette er med til at skabe en sund virksomhed og en god kultur – og vigtigst af alt, så skaber det følgeskab, hvilket i min optik er en grundlæggende forudsætning for at udøve god ledelse. 

Men ledelse, når det er svært, handler om dilemmaer - særligt for en virksomhed af Norlys’ størrelse. Vi skal indfri vores finansielle måltal og samtidig levere på alle de non-finansielle mål (medarbejdertrivsel, kundetilfredshed, grøn omstilling og så videre).

Ledelsesdilemmaet gror i balancen mellem vores finansielle og non-finansielle mål. Men vi har også en pligt til at være bæredygtige i vores ledelsesadfærd.

Vi bedømmes ikke længere kun ud fra omsætning, overskud og trivsel. Vi skal i stigende grad bedømmes ud fra vores bidrag til en grønnere og bedre verden. Og det er en rigtig god ting. Vi stræber efter at stå i frontlinjen for den grønne omstilling, og vi vil gerne tage det lederskab på os. 

Læs også

Langsigtede investeringer  
Vores ejerskabsform i Norlys som andelsejet selskab giver os en unik mulighed for at tage samfundslederskab i den grønne omstilling, fordi vi kan tænke langsigtet i alle vores investeringer – og klimakrisen er ikke en krise, der løses i morgen.

Vi er ikke bundet op på kortsigtede gevinster, men sætter derimod barren højt, og vi går ansvarligt og langsigtet til værks. Den fremadskuende ledelse, vi kan vise i andelsmodellen, er dermed en del af løsningen på vores samfunds største problemstilling. 

Jeg anerkender, at det ikke er uden udfordringer, men det er på tide, at de mange skåltaler udmønter sig i handlinger. Vi tog for eksempel et kæmpe sats, da vi for mere end 15 år siden begyndte at rulle fibernet ud – i dag har vi Danmarks arealmæssigt største fiberinfrastruktur, som er en central driver for digitaliseringen og er særligt kritisk i disse coronatider.  

Vi har også lavet fejl eller har for sent set, hvor forbrugerne eller samfundet bevæger sig hen. Men hver gang er vi blevet klogere.

Derfor kan vi i dag arbejde langsigtet – belært af årtiers erfaring i branchen - og skabe rammerne for den grønne omstilling og digitalisering. Dette gør vi ved hele tiden at udvikle og udbygge elnet- og fiberinfrastruktur, samtidig med vi sætter vindmøller og solceller op i Danmark og andre steder i Europa - og så satser vi på nye teknologier som Power-to-X, blandt andet som medgrundlæggere af GreenLab Skive, som er essentielt for at få os over målstregen om 70 procent.  

At tage samfundslederskab bidrager både til et bedre klima - men samtidig styrker det også vores virksomhed, da bæredygtigt samfundslederskab er noget, som vores medarbejdere kan stå bag, og som giver dem et vigtigt formål. Samfundslederskab er altså også – i vores tilfælde – god selskabsledelse baseret på et solidt værdigrundlag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Duedahl

Adm. direktør, Norlys amba
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00