Norsk statsminister til Altinget: ”Jeg forklarer gang på gang, at Norge ikke er interesseret i de høje gaspriser”

Torsdag samles regeringschefer fra 43 lande i Prag til det første møde i det nye Europæiske Politiske Fællesskab. Herunder Norges statsminister, der mærker et særligt pres fra europæiske kolleger på grund af energikrisen forårsaget af Ruslands invasion af Ukraine.

Den norske statsminister er populær blandt sine europæiske kolleger for tiden, der hungrer efter mere norsk gas.
Den norske statsminister er populær blandt sine europæiske kolleger for tiden, der hungrer efter mere norsk gas.Foto: Annika Byrde/NTB/Ritzau Scanpix

Det er første gang, "Det europæiske politiske fællesskab" (EPC) arrangeres i Prag, og 44 europæiske lande er inviteret. Undtagelsen er Rusland og Belarus. Målet er at tale om fælles udfordringer på kontinentet. På dagsorden står sikkerhed, energi, klima og den økonomiske situation.

Danskernes statsminister bliver hjemme – hun skal åbne Folketinget og tage hul på en valgkamp. Imens har Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, prioriteret topmødet.

"Mødet er den dag, hvor finanslovsforslaget fremlægges i Norge, og det er usædvanligt for statsministeren at være væk. Men jeg tror, der er bred forståelse – også her i Stortinget – for, at jeg rejser. Det er den rette prioritering. Min holdning er nu, at vi skal deltage i de internationale fora, vi har, med en så krævende situation i verden," siger Støre.

Altinget møder ham i Stortinget i en pause under debatten efter den såkaldte trontale til de folkevalgte. Norges storting åbnede mandag, og tirsdag er der travl aktivitet i nationalforsamlingen midt i Oslo centrum. 

Inde i salen diskuteres strømkrise, energikrig og klimaudfordringer. Også norsk økonomi har oplevet voksende priser, usikkerhed, inflation. Støre regerer sammen med Senterpartiet, og begge regeringspartierne har måttet tåle massiv vælgerflugt de seneste måneder.

Budgettet, som fremlægges torsdag, er varslet til at blive meget stramt. Det bliver krævende for en mindretalsregering, som for første gang i flere årtier ikke bare kan ”skrue på oliehanerne” og fylde flere penge på, der hvor der er brug for det i budgettet.

Dette er noget, som Støre bruger tid på at forklare sin europæiske regeringslederkolleger.

”Jeg forklarer gang på gang, at Norge ikke er interesseret i de høje gaspriser.”

Ja, det er en kritik, du har mødt på internationalt plan flere gange de seneste måneder, at vi profiterer på krisen?

0:000:00