Debat

Novo-direktør: Coronakrisen kalder på højere grønt ambitionsniveau

DEBAT: Efter coronakrisen er der brug for en genopretning af dansk økonomi, hvor fokus på klimaet bør spille en nøglerolle. Et oplagt sted at starte er at nedsætte et vækstteam for grønne løsninger, skriver Lars Fruergaard Jørgensen.

Regeringen bør nedsætte et vækstteam for bioteknologiske klimaløsninger, der skal se på de store muligheder inden for sektoren, skriver Lars Fruergaard Jørgensen.
Regeringen bør nedsætte et vækstteam for bioteknologiske klimaløsninger, der skal se på de store muligheder inden for sektoren, skriver Lars Fruergaard Jørgensen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Fruergaard Jørgensen
Administrerende direktør, Novo Nordisk og formand for klimapartnerskabet for life science og biotek

Vi står midt i den største globale sundhedskrise i nyere tid. Konsekvenserne vil være altomfattende, og i historiebøgerne vil kapitlerne gøres op efter et før og et efter covid-19.

Men vi har allerede nu lært meget: Hvor hurtigt vi – som samfund, som virksomheder, som individer – kan mobilisere og omstille os i en højere sags tjeneste. Hvor betydelig en rolle private aktører kan have på effektivt at løse centrale samfundsmæssige problemstillinger. Hvor globaliserede vores værdikæder er, og hvor afhængige vi er af eksport og global samhandel.

Disse erkendelser bør være centrale for den nødvendige og rettidige indsats for at afbøde en anden og mere systemisk krise: klimakrisen. Man skal som bekendt aldrig lade en krise gå til spilde.

Jeg er overbevist om, at vi kun løser klimakrisen ved at udvikle og skalere grønne løsninger til det danske og det globale marked. Vi skal med andre ord innovere os ind i en grønnere fremtid.  

Lars Fruergaard Jørgensen
Administrerende direktør, Novo Nordisk, formand for klimapartnerskabet for life science og biotek

Regeringens udspil leverer ikke nok
Derfor bør man fra offentlig side sørge for, at en genopretning af dansk økonomi efter coronakrisen netop adresserer klimakrisen og dermed bidrager til at indfri 2030-målet og til at nå Parisaftalen.

2020 bør således blive et handlingens år, og med for eksempel EU's Green Deal bliver der vist et ambitiøst globalt lederskab på klimadagsordenen.

Regeringen har taget første skridt med et udspil på affald, energi og renovering af almene boliger. Det er gode indledende takter, men udspillet leverer kun 2 millioner af de fornødne 19 millioner tons CO2-reduktioner for at nå 2030-målet.

En ambitiøs klimahandlingsplan
Jeg har med de 12 andre formænd for klimapartnerskaberne advokeret for en samlet ambitiøs og konkret klimahandlingsplan. Det mener jeg stadig er den rette vej at gå.

Regeringens forslag har hovedfokus på områder som elektrificering, energieffektivisering og cirkulær økonomi. Det er områder, som life science- og bioteksektoren er ledende indenfor, både når vi taler om at energieffektivisere vores produktionsfaciliteter, elektrificere vores bilparker eller at tage øget ansvar for vores produkters fulde livscyklus.

Det er blandt andet en omfattende indsats for energieffektivisering og udnyttelse af vores overskudsvarme, der har bidraget markant til et fald i sektorens CO2-udledning på 55 procent siden 1990.

Biotek kan blive eksporteventyr
Netop overskudsvarme er fremhævet i udspillet fra regeringen som et fremtidigt indsatsområde, hvilket er meget positivt. Der er meget mere at hente her – uanset om overskudsvarmen stammer fra el, gas eller andre energikilder.

Jeg er overbevist om, at vi kun løser klimakrisen ved at udvikle og skalere grønne løsninger til det danske og det globale marked. Vi skal med andre ord innovere os ind i en grønnere fremtid.

Det er et centralt omdrejningspunkt i vores rapport fra klimapartnerskabet for life science og biotek.

Regeringen kan med fordel kigge mod reduktionspotentialet i innovative biotekløsninger, designet og udviklet i Danmark, for betydelige bidrag til de resterende CO2-reduktioner – og til den grønne genopretning af dansk økonomi med vækst og beskæftigelse til følge.

Biotek har potentialet til at blive Danmarks næste store eksporteventyr af klimaløsninger. Løsninger, som kan bidrage i forhold til ressourceforbrug, reduceret forurening og CO2-udledning indenfor landbrug, fødevareproduktion og transport.  

Vækstteam for klimaløsninger
Udgangspunktet for at gøre netop biotek til en dansk styrkeposition er i høj grad til stede. Vi har allerede i dag verdensførende vidensmiljøer indenfor biotek, men hvis biotek skal løftes yderligere, er der brug for at skabe endnu stærkere rammer omkring industrien, så viden og løsninger støttes i den internationale konkurrence.

Et oplagt sted at begynde er, at regeringen nedsætter et vækstteam for bioteknologiske klimaløsninger, hvor man politisk zoomer ind på, hvor de største muligheder ligger indenfor både bioteksektoren, samfundsøkonomien og ikke mindst klimaet.

Vi har således brug for at hæve det grønne ambitionsniveau for de kommende klimahandlingsplaner – både for klimaets og for økonomiens skyld.

Dokumentation

Temadebat: Klimapartnerskaberne efter coronakrisen

Før coronakrisen for alvor ramte Danmark, præsenterede de 13 klimapartnerskaber deres anbefalinger til, hvordan brancherne kan nedsætte sit klimaaftryk.

Men har coronakrisen og de nye økonomiske forhold ændret på partnerskabernes anbefalinger? Skal den grønne omstilling sættes på pause, eller er den vigtigere end nogensinde?

Det spørger vi om i denne debat.

Her er debattørerne:

  • Jens Bjørn Andersen, administrerende direktør, DSV Panalpina A/S
  • Eva Berneke, administrerende direktør, KMD
  • Simon Pauck Hansen, koncerndirektør, SAS
  • Camilla Haustrup Hermansen, direktør, PlusPack A/S
  • Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør, Per Aarsleff A/S
  • Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør, Novo Nordisk
  • Michael Løve, Group CEO, Netto International
  • Mads Nipper, administrerende direktør, Grundfos
  • Torben Möger Pedersen, administrerende direktør, PensionDanmark
  • Søren Skou, administrerende direktør, Mærsk
  • Michael Lundgaard Thomsen, direktør, Aalborg Portland
  • Jais Valeur, administrerende direktør, Danish Crown

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Fruergaard Jørgensen

Adm. direktør, Novo Nordisk
cand.merc.

0:000:00